Sverige deltog i global manifestation
Manifestation för mänskliga rättigheter
En engelsktalande kvinna som höll tal under manifestationen i Kungsträdgården, Stockholm den 20 mars, omhändertogs senare tillfälligt av polisen. Foto: Emil Almberg


Lördagen 20 mars hölls globala demonstrationer för grundläggande rättigheter. Polisen i Sverige beslutade att upplösa folksamlingar på tre orter. Maneka Helleberg, företrädare för frihetsrörelsen, saknar en debatt om nyttan med restriktionerna.

Hundratals människor samlades i Malmö, Göteborg och Stockholm för att delta i den globala manifestationen World Wide Demonstration ”För frihet och demokrati” som hölls på cirka 100 orter i över 40 länder. Då manifestationerna i Sverige utgjorde folksamlingar på fler än åtta personer bröt de mot den tillfälliga pandemilagen.

Hundratals deltog i frihetsdemonstrationer i svenska städer

Maneka Helleberg, ordförande i World Freedom Alliance, säger att frihetsrörelsens syfte är att upprätthålla de grundläggande fri- och rättigheterna, som yttrandefrihet, mötesfrihet och kroppslig integritet.

– När man ser hur förödande konsekvenserna av nedstängning är för världsekonomin, för våra barn, på fattiga människor, då måste man agera.

Hon vill se en debatt om nyttan med restriktionerna och menar att sanningen inte kommer fram.

– Vi behöver få se vilken nytta åtgärderna gör och vilka risker det finns. Med nedstängningarna och pandemilagen ser man att riskerna är större än nyttan.

De har sammanställt 200 sidor forskning över länder med olika grader av nedstängning.

– Den visar att det inte finns någon effekt av nedstängningarna.

Ansvarslöst

Ett par hundra personer samlades i Stockholm till en lugn manifestation med start på Norrmalmstorg respektive Mynttorget, följt av marsch till Kungsträdgården. Plakat bar budskap som ”Wake up! Stoppa diktaturen”, ”Media is the virus” och ”Frihet före säkerhet”.

Demonstrationen får kritik från Stockholms läns landshövding Sven-Erik Österberg.

– Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Smittläget är fortfarande kritiskt i länet. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning, säger han i ett uttalande.

En deltagare i demonstrationen i Kungsträdgården den 20 mars bar en blomma. Foto: Emil Almberg

Maneka Helleberg menar att medias och politikers bild av att vi har en pandemi inte stämmer. Hon hänvisar till SCB:s statistik.

– Om man ser årsvis på antalet döda och inlagda på IVA så ser man ingen ökning jämfört med andra år. Grunden till antal smittade är de osäkra pcr-testerna. När man tror på de historierna förstår jag att man blir arg och rädd, men de egentliga siffrorna ger en annan bild.

På sikt finns en oro för demokratin.

– Det vi står inför är att våra fri- och rättigheter tas ifrån oss. Vi ser efter ett år att det inte bara gäller en vecka eller tre.

En 30-årig tvåbarnsmamma i Danmark fick nyligen ett fängelsestraff på två år för att ha talat på en manifestation. Helleberg säger att många i Danmark nu riskerar att få fleråriga fängelsestraff för att ha yttrat sig.

– Grunden för en demokrati är att kunna ha en respektfull diskussion och att man har media som kritiskt granskar alla delar av samhället. Har vi inte yttrandefrihet och mötesfrihet så är vi ingen demokrati längre.

Vite på 50 000

Stockholmspolisen omhändertog under dagen 14 personer för att sedan släppa dem.

Polisen fanns även på plats vid en mindre manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg och bedömde läget som lugnt. De beordrade upplösning av folksamlingen, men utan resultat. Fem personer blev tillfälligt omhändertagna, däribland en person som använde högtalarsystem på platsen.

Enligt Polisen i Malmö hade cirka 200 personer samlats på Gustav Adolfs torg. De bar plakat, sjöng sånger och höll tal. Länsstyrelsen Skåne har beslutat att arrangören Johannes Frennesson ska betala 50 000 kronor i vite.

– Att kalla till en demonstration i den allvarliga situation Skåne befinner sig i är extremt ansvarslöst. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Vi befinner oss mitt i en pandemi och måste tillsammans se till att hindra smittspridningen. Att följa lagar och regler är både arrangörers, verksamhetsutövares och allmänhetens ansvar, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne.

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om det personliga ansvaret för att förhindra smitta av covid-19 gäller att hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel. ”Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus”, skriver myndigheten.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Fakta

World Wide Demonstration – globala demonstrationer 20 mars

Tusentals människor samlades 20 mars till manifestation för ”För frihet och demokrati” i bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Bulgarien, Belgien och Österrike.

50 000 protesterade i London.

5 000 deltog i manifestationen i Toronto. Demonstrationer genomfördes även i Argentina och Japan. I flera städer i Australien gick människor ut med sång och plakat.

1 000 personer samlades i Lissabon för att gå i tillståndsgiven marsch.

20 000 personer samlades i tyska Kassel med tillstånd.

Demonstranter i flera länder bemöttes med vattenkanoner, pepparsprej och batonger.