Hundratals deltog i frihetsdemonstrationer i svenska städer
I demonstrationen i Stockholm den 20 mars syntes plakat och blommor. Foto: Emil Almberg


Lördagen 20 mars samlades människor i Malmö, Göteborg och Stockholm till allmän sammankomst utan tillstånd för att demonstrera för grundläggande friheter. Polisen på alla orter beslutade att upplösa folksamlingarna då de bröt mot pandemilagen.

På flera orter i Sverige samlades hundratals människor för att delta i den globala manifestationen World Wide Demonstration ”För frihet och demokrati” som hölls på samma dag i över 40 länder.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad, säger i ett uttalande den 20 mars att det är ansvarslöst att uppmana människor att samlas i stora grupper under pandemin.

– Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Stadens mobila ordningsvakter samverkar idag tillsammans med polisen. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi.

Polisen i Stockholm var förberedd för demonstrationerna.

– Polisens uppdrag är att se till att de som vill uttrycka sin åsikt får möjlighet till det. I dagsläget finns det dock begränsningar i hur det kan gå till. Vi strävar efter en dialog med arrangörer om att begränsa antalet deltagare till högst åtta personer. Om det inte hörsammas kommer polisen tvingas upplösa den allmänna sammankomsten och kan komma att avlägsna personer från platsen, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Budskap om frihet och sanning

Max Winter var en av initiativtagarna till Tusenmannamarschen i Stockholm den 6 mars. Han berättar att budskapet med manifestationerna är frihet och sanning. Syftet är att sprida kunskap och medvetenhet om vad som händer nu. Enligt honom finns det ingen som har kunnat visa att nedstängningsåtgärder och pandemilagen har annat än negativ effekt.

Han säger att det inte finns någon organisation bakom manifestationerna i Stockholm, Malmö och Göteborg den 20 mars utan att de är folkliga sammankomster med olika initiativtagare.

– Det här är inget som går att kategorisera på en höger-vänster-skala, politiskt sett. Många inom journalistkåren försöker sätta oss i ett fack.

Han ser en risk för att ökade restriktioner gör att vi förlorar våra grundlagsstiftade rättigheter.

– Allting sker väldigt subtilt och folk accepterar det som det nya normala med små steg i taget.

För att se skillnaden kan man jämföra med hur det var ett år tillbaka, menar han.

Polis ingrep

Ett par hundra personer hade samlats på Norrmalmstorg, Stockholm, klockan 13. De gick så småningom vidare till Kungsträdgården, en överenskommen uppsamlingsplats för samlingar i Stockholm, däribland Mynttorget.

Demonstranter, media och poliser i Kungsträdgården den 20 mars 2020. Foto: Emil Almberg

I folksamlingen syntes svenska flaggor och plakat med texter som ”SCB Läkartidning Snälla läs”, ”Wake up! Stoppa diktaturen”, ”Media is the virus” och ”Frihet före säkerhet”. En del bar blommor. Stämningen var lugn och några höll tal.

Strax efter klockan 14 började demonstranter lämna Kungsträdgården, en del under sång. En äldre man försökte leda människor på väg bort från Kungsträdgården att gå i samma riktning, men blev snart omhändertagen av polis.

– Ett sätt att utöva terror, sade en äldre man som filmade vad som hände kring piketbussarna. Han konstaterade att mannen som greps inte hade gjorde något brottsligt.

En engelsktalande kvinna som talade i Kungsträdgården greps, och totalt under eftermiddagen avlägsnade polisen 14 personer för att sedan släppa dem. Polisnärvaron var hög och man ingrep för att upplösa folksamlingarna. Man har också gjort ett antal anmälningar, däribland två anmälningar för icke tillståndsgiven sammankomst. Här finns inga misstänkta.

Kvinnan omhändertogs av polisen sedan hon hållit tal i Kungsträdgården. Foto: Emil Almberg

"Går emot mänskliga rättigheter och grundlagen"

En del av demonstranterna var tillresta. Linda Falkenström hade åkt från Gävle för att delta i Stockholm. Efter samlingen i Kungsträdgården gick hon vidare med andra demonstranter.

– Det är bra att vi tar en promenad för att förvirra polisen lite. Jag tycker det är jättebra det här, säger hon till Epoch Times.

Hon såg hur polisen förde med sig demonstranter in i piketbussar.

– Det är för att de gör sin röst hörd, offentligt, och då tar de dem. Men vi är alla här tillsammans på samma grunder.

– Det är helt absurt det här. Det går emot mänskliga rättigheter och grundlagen.

Hon ser problem med vaccinpasset, munskydd och restriktioner som att vi bara får sitta en person per bord på restauranger i gallerior.

– Att man bara får sitta på gallerior och Ikea en och en, två meter från sin man eller fru.

– Det är ju så ologiskt så man tror att det är en dålig film.

Falkenström och hennes sällskap uppmanar människor att läsa på.

– Man måste vara kunskapstörstig, titta utanför boxen.

Hon tycker att man även ska läsa alternativ media.

– Sedan finns det läkare från hela världen som går ut och säger att vaccinet är farligt.

Lugna folksamlingar i Göteborg och Malmö

Även i Göteborg och Malmö hade människor samlats för att hålla manifestation för mänskliga fri- och rättigheter.

Människor hade samlats med plakat vid Gustav Adolfs torg i Göteborg. Det hölls också tal. Polisen fanns på plats och bedömde läget strax efter klockan 13 som lugnt. Närmare klockan 14 hade polisen beordrat om upplösning två gånger, men utan att folksamlingen hade löst upp sig.

Kockan 14 gick polisen in med fordon på torget för att upplösa sammankomsten. Man genomförde avspärrningar, men bedömde fortfarande läget som lugnt. Totalt omhändertog polisen fem personer tillfälligt, däribland en person som använde högtalarsystem på platsen.

Enligt Polisen i Malmö fanns ungefär 200 personer på Gustav Adolfs torg. Eftersom människor inte får samlas om fler än åtta personer enligt den tillfälliga pandemilagen beslutade polisen att upplösa sammankomsten.

– Vi har fört en dialog med deltagarna för att säkerställa att manifestationen genomförs på ett säkert sätt enligt de begränsningar som finns, säger kommenderingschef Stefan Sintéus i ett uttalande.

– Men nu är det för mycket folk samlade och jag har därför beslutat att upplösa den. Deltagarna ska lämna platsen och vi uppmanar alla att ta ansvar för att minska smittspridningen och följa de regler som finns.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: