Frihetsdemonstration trotsade förbud
Manifestation för mänskliga rättigheter
Demonstranter gick i marsch från Medborgarplatsen mot Kungsträdgården. ”En fredlig folkskara med mycket glädje”, säger arrangören Filip Sjöström. Stockholm den 6 mars 2020. Foto: Emil Almberg


Över tusen personer deltog den 6 mars i en demonstration i Stockholm, för ”Frihet och sanning”. Polis fanns på plats och försökte få folkmassan att skingra sig. Enligt arrangören var manifestationen fredlig och lyckad.

Filip Sjöström trotsade den tillfälliga pandemilagens förbud mot allmänna sammankomster och anordnade den 6 mars en manifestation för våra grundlagsskyddade rättigheter.

– Vi vill att alla restriktioner som vi finner ogrundade ska bort. De skadar fler än de skulle kunna gynna.

Under det senaste året har han studerat den officiella statistiken.

– Jag ser inte att det finns en allvarlig pandemi som skulle vara värre än en säsongsinfluensa.

Att då införa restriktioner med begränsning av rörelsefrihet, yttrandefrihet och samlingsfrihet anser han är obefogat.

Censur hindrar frihet

Sjöström säger att det finns en censur i samhället som hindrar människors frihet. Kritiken riktar han mot politiker och medier.

– Jag skulle vilja att många saker får komma upp till debatt, det är locket på i så många frågor.

– Det är bara ett spår som belyses, i vaccinfrågor och mycket annat. Det pratas inte om naturliga sätt att stärka kropp och hälsa, vilket är det mest riktiga vi kan göra. Det pratas bara om fler restriktioner, men det ställs inga krav på att det finns ett personligt ansvar.

Han säger att många är rädda för att stå upp för sina åsikter, men att vi kan stärka varandra.

– Det främsta målet med manifestationen är att stärka människor så att vi tillsammans kan säga att vi köper inte det här, vi vill leva som fria människor.

Filip Sjöström har en bakgrund som ekonom och hälsoentreprenör. Foto: Emil Almberg

Deltagare från olika delar av landet kom till Medborgarplatsen i Stockholm. Under en knapp timme höll man tal och sjöng. Polis med piketbussar fanns på plats.

– Vårt uppdrag är att underlätta för demonstranterna att uttrycka sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

Över tusen personer hade samlats på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Emil Almberg

Polisen försökte få folkmassan att upplösa sig, men enligt Sjöström förde de ingen dialog om hur demonstrationen skulle kunna genomföras på ett bra sätt. En del av folkmassan gick vidare i marsch mot Kungsträdgården. Sjöström säger att poliser använde pepparsprej vid en vägblockering.

– Vissa började trycka på och polisen sprejade med pepparsprej på några.

Därefter släpptes alla igenom.

Han är kritisk till polisernas mänskliga mur mot demonstranterna då det utsatte poliserna för risk. Det är den här situationen som polis och medier kallar ”tumult”. I övrigt gick manifestationen lugnt till, menar han.

Enligt polisens presstalesperson Per Fahlström fick fyra poliser lindriga skador och en fördes till sjukhus.

– En polis fick föras till sjukhus för vård och kontroll, och fick lämna sjukhuset snabbt.

Marschen gick mot Kungsträdgården, den 6 mars 2020. Foto: Emil Almberg

Kan få betala vite

Polisen grep omkring 50 personer med stöd av covid-19-lagen, som säger att personer i grupp större än åtta kan bötfällas. Alla har släppts, men tre personer är polisanmälda. Sjöström är anmäld för brott mot ordningslagen. Enligt Länsstyrelsen kan han få böter på 20 000 kronor. Deltagare har erbjudit sig att bidra till beloppet.

Stockholms regionpolischef Mats Löfving uttalade sig samma dag om demonstrationen.

– Det vi idag har sett utspela sig i Stockholm är en demonstration som saknar tillstånd och leder till tumult där flera poliser kommit till skada. Där demonstranterna trots upprepade uppmaningar vägrar att upplösa den och sammankomsten hålls i strid med bestämmelserna som syftar till att begränsa smittspridningen av covid-19. Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt.

Per Fahlström säger att om det blir fler liknande demonstrationer framöver kommer polisen att följa sina rutiner.

 

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Fakta

Protester i Europa

Österrike: Tusentals marscherade i Wien 6 mars

Rumänien: Cirka 3 000 protesterade mot nya restriktioner i Bukarest 7 mars

Danmark: Marsch i Köpenhamn mot nedstängning och vaccinationspass 7 februari

Spanien: “Policías Por La Libertad”, Poliser för frihet, bildades 2020 och följdes i februari 2021 av internationella ”Police for Freedom” som ”uppmanar till sunt förnuft och yrkesetik”

Ytterligare länder som Storbritannien, Belgien, Frankrike och Nederländerna har haft stora demonstrationer.