Det finns mycket skog i Sverige och många bor nära skogsområden. Ändå är det få som är mentalt och praktiskt förberedda på att drabbas av skogsbrand i närområdet. Men enligt forskare vid Lunds universitet är det bara en tidsfråga innan det blir fler skogsbränder i vårt land.
Många svenskar vill bo med närhet till skog och natur. Men skogen och vegetationen medför en risk som de flesta svenskar inte har med på sin mentala agenda, vare sig de bor på landsbygden året runt eller endast under sommaren. Det är risken att få möta en skogsbrand. Det skriver forskare vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.
Enligt brandforskaren Enrico Ronchi har vi god kunskap i Sverige om vilken slags växtlighet som brinner lättast, hur en brand sprider sig och hur vädret påverkar branden. Däremot är beredskapen hos kommuner och invånare att hantera en skogsbrand inte lika god, varken mentalt eller praktiskt. Till exempel finns det platser där det bara finns en väg för att ta sig ut ur samhället.
Träna evakuvering
Enrico Ronchi menar att det är hög tid att de som bor i riskområden börjar öva evakuering. Kommunerna måste också börja titta på hur utrymningsvägarna ska se ut och hur man tränar befolkningen så att så många som möjligt räddas och bebyggelsen inte skadas mer än nödvändigt.
– Vi måste oroa oss nu, inte när det väl händer, då är det för sent. Och det kommer hända, tyvärr, säger Enrico Ronchi, i pressmeddelandet.
Andra frågor handlar om hur ett varningssystem ska utformas och vem som ska utveckla det - kommunen eller MSB? Och vems ansvar är det att se till att invånarna reagerar? Hur ska det praktiskt gå till? Enrico Ronchi anser att det är frågor som man bör borra vidare i.
– Våra erfarenheter hittills visar på att det är pedagogiskt bra att lägga till ett spelmoment. Det ökar engagemanget, säger Enrico Ronchi.
Svårt att förutsäga spridningen
Han menar att en skogsbrand är en mer komplex process än andra naturkatastrofer såsom en storm eller översvämning på så sätt att spridningen är väldigt svårt att förutsäga. En tändande gnista från branden kan spridas flera hundra meter, flera kilometer och blossa upp någon helt annanstans. Det betyder att en kommun längre bort än den där en brand först börjar i slutändan kan bli mer drabbad.
Enligt universitetet har många invånare i Kanada, Australien, Kalifornien och delar av Sydeuropa redan tränats i skogsbrandsberedskap.
– De är mentalt förberedda och kan snabbt packa sin väska med rätt grejer, de ser alltid till att ha bilen tankad och har full koll på vilken väg som är bäst att ta. Har man ingen bil finns bussar eller andra offentliga transporter. Tyvärr är det så att de som dör i skogsbränder är de som inte är förberedda, säger Enrico Ronchi, i pressmeddelandet.