Tre av Sveriges mest avancerade halvledarbolag har sålts till Kina. Två av bolagen ligger den svenska staten bakom, och de har militära kopplingar, avslöjar SvD.
De tre bolagen Imego, Norstel och Silex tillverkar halvledare. Deras produkter går att använda civilt och militärt. Den svenska staten har sålt de två förstnämnda bolagen till Kina.
Silex ägs av det kinesiska bolaget Nav Technology som bland annat är verksamt inom militär satellitnavigering för stridsvagnar, flygplan och missiler.
Tidningens granskning visar att det var den kinesiska staten som köpte Silex.
Enligt Norstels vd, Sten-Göran Mildh, kan den kinesiska staten vara delägare av detta bolag också.
– Kinesiska staten är ofta inblandad i stora kinesiska företag, säger han till tidningen.
I Sverige är det vanligen inte tillåtet att överföra avancerad teknik som kan användas militärt i Kina. Tidigare har Norstel tvingats ge upp planer på att starta en fabrik i Kina. Detta efter att myndigheten, Inspektionen för strategiska produkter, ISP, satte stopp för bolaget då man inte gav det exporttillstånd.
Kina saknar kunskapen för att tillverka olika sorters avancerade halvledare. Man tvingas därför att importera dem. Landet storsatsar för att dominera teknikutvecklingen vilket ingår i målet Made in China 2025.
– Den kinesiska staten är öppen med sin ambition att köpa till sig avancerad teknologi. Det handlar om att göra sig oberoende av omvärlden, och i vissa fall rör det moderniseringen av Kinas försvarsindustri, säger Jerker Hellström, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till SvD.
Halvledare är små komponenter som finns i läsplattor, datorer, bilar, mobiltelefoner och industriella styrsystem. De är tillverkade av material som inte leder ström lika bra som en ledare.