Tiotusentals barn i världen kommer att bli överförtjusta när de får Disneys populära docka, den lilla sjöjungfrun Ariel, i julklapp. För de som tillverkar den i fabriken Wah Tung i Kina är dock verkligheten långa arbetsdagar, olaglig övertid och extremt dåliga löner. Det skriver brittiska The Guardian.
För en dryg vecka sedan kom en rapport från människorättsgrupperna Solidar Suisse och China Labor Watch i samarbete med tidningen Guardian.
Den visar att de anställda i leksaksfabriken Wah Tung i staden Heyuan tjänar några kronor i timmen. De får inte heller någon semester eller sjuklön, och tvingas ibland jobba övertid 175 timmar i månaden för att kunna överleva.
2 000 anställda jobbar i fabriken där man mestadels tillverkar leksaker och elektroniska produkter. Under en lågsäsong tjänar en arbetare cirka 2 600 kronor i månaden. Under högsäsongen är lönen cirka 3 900 kronor. I jämförelse är en genomsnittlig lön i Kina omkring 10 000 kronor i månaden.
En kvinna lyckades wallraffa sig in i fabriken och jobbade där en månad under sommaren, vilket ligger till grund för rapporten. 80 procent av de anställda på golvet bestod av kvinnor, och många var över 45 år.
Hon säger att de anställda förväntas komma tio minuter innan arbetet börjar. Många kände sig trötta efter de långa arbetstimmarna. Anställda har fått böter eller fått sparken om de har sjukanmält sig och varit borta i mer än tre eller flera dagar.
– Dag ut och dag in är det bara misär för dem. De jobbar inte i dessa fabriker långt in på kvällen för att de vill det, de gör det eftersom det är det enda sättet som de kan få ihop tillräckligt med pengar för att kunna leva, säger Simone Wasmann från Solidar Suisse till The Guardian.
Många av de stora leksakstillverkarna, inklusive Disney och Mattel, ingår i ett internationellt program där fabriker måste leva upp till etiska arbetsförhållanden, Ethical Toy Programs, ETP.
– Vi ser allvarligt på det som China Labor Watch belyser och har startat vår egen utredning, säger ETP:s talesperson, Mark Robertson, till tidningen.
En talesperson för Disney säger också till The Guardian att man ”omedelbart kommer att undersöka påståendena”.
Tre andra fabriker i Kina som tillverkar produkter för ett stort antal internationella varumärken återfinns också i rapporten.