Storbritannien stoppar den kinesiska tv-stationen CGTN. Företaget som har sändningstillståndet saknar inflytande över verksamheten, som istället styrs av Kinas regim. Svenske Peter Dahlin står bakom anmälan som ledde till beslutet.
Det brittiska mediemyndigheten Ofcom har dragit tillbaka sändningstillståndet för den kinesiska tv-stationen CGTN (China Global Television Network). Star China Media Limited som står för tillståndet saknar inflytande över verksamheten. Istället är det Kinas kommunistparti som genom CCTV (China Central Television) styr och äger CGTN, som är den kinesiska statstelevisionens internationella gren.
Kina har försökt flytta licensen till CGTN, men Ofcom har avslagit det. Enligt brittisk lag måste sändningstillståndet innehas av den som faktiskt kontrollerar verksamheten och politiska aktörer får inte ha sändningstillstånd.
Ofcom framhåller att de har tagit hänsyn till såväl tv-stationens som allmänhetens rätt till yttrandefrihet, innan de bestämde sig. Det kinesiska utrikesdepartementet har kritiserat beslutet, med argument om ”ideologiska fördomar” och en uppmaning om att London ska ”korrigera sitt misstag”.
Undersökte om ändrad status anmälts
Det var organisationen Safeguard Defenders som för ett år sedan startade processen mot CGTN.
Organisationen förvånas inte över hur Kina har hanterat licensfrågan. Deras erfarenhet är att Kina beter sig som att lagar och regler inte gäller dem och försöker undkomma bestraffning med hjälp av fientlighet och aggressivitet.
En omfattande omorganisation av kinesisk statsmedia under 2018 gjorde CGTN till officiell partimedia. Detta fick Safeguard Defenders att undersöka om dessa förändringar hade anmälts till Ofcom, så som lagen föreskriver. Det hade inte skett.
Organisationen har också medverkat till flera andra anmälningar mot CGTN, bland annat för att stationen har visat framtvingade erkännanden på tv och partisk rapportering om demokratiprotesterna i Hongkong.
– Det handlar om fem olika sändningar av framtvingade erkännanden, som kan leda till vidare straff, utöver den förlorade licensen. De fallen avgörs inom kort och de kommande två veckorna blir spännande, säger Peter Dahlin, ordförande för Safeguard Defenders till Epoch Times.
Kännbart för Kina
Han tror att det indragna sändningstillståndet kan bli kännbart för Kina – betydligt smärtsammare än ett bötesstraff. CGTN spelar en viktig roll i kommunistregimens satsning på mjukt makt och påverkan i Europa, som har blivit viktigare för Kina när relationen med USA har försämrats.
Det har funnits planer på att flytta de kinesiska statsmediernas Europakontor från London till Bryssel, men det senaste Peter Dahlin hört är att Kina istället har ögonen på Paris, Frankfurt eller Lissabon.
– Det är fortfarande i ett tidigt skede och sådan processer tar flera år för ett stort globalt mediebolag, även om den förlorade brittiska licensen bör skynda på flytten, säger han.
Dahlin hoppas att Ofcoms beslut drar uppmärksamheten till en typ av förbrytelse från Kinas sida som hittills har passerat relativt obemärkt.
– Vissa länder, såsom Sverige, har inga möjligheter att ingripa mot sådant, men i Storbritannien har de effektiva lagar. Därför började vi där, säger Peter Dahlin.
Det har även gjorts anmälningar mot den kinesiska statstelevisionens sändningar i Kanada och USA, men där har ännu inga beslut fattats. Liknande åtgärder planeras i Australien.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.