Ledare: Falsk balans – ögonöppnare för vissa
Aktivister utanför Olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne i Schweiz protesterar mot Vinter-OS 2022 i Peking. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images


Den 6 februari svarade den kinesiska ambassaden i Stockholm med en replik på en insändare i Göteborgs-Posten. Rubriken på insändaren från den 27 januari lyder ”Stoppa OS 2022 i Kina”.

Insändaren ”Sportälskare” skriver att ”Sveriges Olympiska Kommitté måste nu påverka IOC så att Kina inte får arrangera något OS så länge regimen struntar i yttrandefrihet och demokratiska värden”.

Ingen normalt funtad människa kan tycka att det är ett kontroversiellt uttalande. Det internationella ishockeyförbundet har beslutat att flytta VM-turneringen i Belarus av samma skäl som insändarskribenten menar att Peking inte bör få arrangera vinter-OS.

Att låta den kinesiska ambassaden i Stockholm uttala sig i en debatt i svensk media skulle man kunna kalla falsk balans – att höra båda parter när den ena bevisligen är osann. Det vore till exempel fel att i tidningen låta en förintelseförnekare debattera med en förintelseforskare om förintelsen. Det är allmänt känt att förintelsen har ägt rum, det är inget ämne för debatt. 

Ändå släpper vi fram företrädare för Kinas regim som gör uppenbart falska påståenden om människorättssituationen i Kina. Det kan bero på att vi ändå talar om en företrädare för ett lands styre, en officiell källa. Så alla röster som vänder sig mot den officiella utsagan borde normalt automatiskt bli mindre trovärdiga än källan själv – men knappast i detta fall.

Att det kinesiska kommunistpartiet, KKP, är en stor människorättskränkare är så vederlagt av FN och alla internationella människorättsorganisationer vid det här laget att ingen torde bestrida det faktumet.

Men vid närmare eftertanke så verkar det som att varje gång en företrädare för den totalitära enpartistaten uttalar sig, främst ambassadör Gui Congyou, så blir vi svenskar mer och mer klara över att det är lögner vi får höra. För vem tror väl på följande uttalande i repliken: ”Faktum är att den kinesiska regeringen lägger stor vikt vid att skydda de mänskliga rättigheterna?” Det har blivit en fars som ingen tror på. Det är rimligt att tro att inte ens den som skriver det tror på det.

Enligt en undersökning av det väl ansedda Pew Research Center hade 85 procent av svenskarna en negativ bild av Kina sommaren 2020. Det ligger nära till hands att tro att förutom fallet Gui Minhai har den kinesiska ambassadörens utfall mot svenska medier och politiker de senaste två åren bidragit till den negativa bilden.

Så det är rimligt att tro att det faktum att den kinesiska ambassadören Cui Congyou har fått uttala sig, snarare har lett till en mer negativ bild av Kina hos svenskar. I detta fall har alltså den falska balansen varit en ögonöppnare för allmänheten – att Kina under kommunistpartiets ledning är en skurkstat. 

Göteborgs-Posten bestämde sig för att lägga in en brasklapp på slutet – ”redaktionens anmärkning” – som var nästan lika lång som repliken, om att ”Kina är en enpartistat …” och så vidare. Bra beslut, det finns säkert en och annan själ i vårt avlånga land som fortfarande inte känner till det.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.