Kinas propagandaapparat tystnar inte
En säkerhetsvakt utanför den förbjudna staden den 1 oktober 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images


Nyligen har Kinas propagandaapparat vaknat till liv igen. Ja, egentligen har den aldrig somnat, men låt oss säga att den nu går för högtryck. Det finns huvudsakligen två skäl till det.  

Det ena skälet är att Världshälsoorganisationen, WHO, nu befinner sig i Wuhan i Kina för att undersöka uppkomsten av covid-19. Detta har i sin tur återigen satt strålkastarljuset på Pekings hantering av virusutbrottet i slutet av 2019. Som bekant mörklade man det hela i statskontrollerade medier, fängslade visselblåsare och blockerade totalt all information om utbrottet på sociala medier. 

Så vad säger då den kinesiska statskontrollerade partipropagandan? Jo, dels dammar man av det man hävdade efter att utbrottet offentliggjordes, nämligen att viruset kommer från USA. Då sade man att det kom med amerikanska trupper som deltog i ett militärsportevenemang i Wuhan. Nu hävdar man att det har utvecklats i ett amerikanskt militärlaboratorium och vill att WHO ska undersöka Fort Detrick, kanske USA:s främsta militärlaboratorium för smittsamma sjukdomar och biologiskt försvar.

Kravet kom från Kinas utrikesministeriums talesperson Hua Chunying: ”Om Amerika respekterar sanningen, snälla öppna Ft. Detrick och offentliggör mer information om 200 eller flera biolaboratorier utanför USA, och låt WHO:s expertgrupp åka till USA för att undersöka ursprunget.”

Vi ska inte glömma att Pekings propaganda först och främst är ämnad för inhemsk påverkan.

Det andra skälet är en forskningsrapport från Brasilien om att Kinas vaccin endast har en 50-procentig effektivitet. Det är såklart snöpligt för kommunistpartiet eftersom det sista man vill är att ”förlora ansiktet”, framförallt inför den egna befolkningen. Vi ska inte glömma att Pekings propaganda först och främst är ämnad för inhemsk påverkan, eftersom man inte ser någon utländsk makt som ett hot mot kommunistpartiets totala makt i Kina. Däremot är det värsta som kan hända att det kinesiska folket tappar tron på partiet.

Så nu har Peking bestämt sig för att angripa Norge och Pfizer, då 23 äldre har dött efter att de fick Pfizer-vaccinet. Statliga medier ”kräver” en utredning. Samtidigt anklagar man västerländska medier för att inte rapportera om dödsfallen i Norge, något som vi på Epoch Times svenska utgåva gjorde förra veckan med rubriken Dödsfall i Norge – Sverige litar på rutiner.

Men som sagt, det är främst i kinesiska medier som desinformationskampanjer äger rum eftersom de riktas mot de egna medborgarna. Detta är också skälet till varför det är svårt för svenska medier att följa dem, då de är på kinesiska. Västerländsk media är i princip helt utlämnad till officiella kinesiska nyheter på engelska, som även det är desinformation, fast till oss utanför Kina. Det gör att vi i Sverige fortfarande lever i villfarelsen att smittan har upphört i Kina och sprider sig mer utanför Kina. Är det ens rimligt att tro att det har dött dubbelt så många svenskar i covid-19 än vad det har dött kineser? Propagandaapparaten somnar aldrig.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.