loading
En ny studie visar att de som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än de som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis. Foto: TT
En ny studie visar att de som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än de som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis. Foto: TT
Hälsa

Studie: För lite kolhydrater förkortar livet

Epoch Times

Att äta för lite kolhydrater kan förkorta livet med upp till fyra år. Måttliga mängder tycks vara det mest optimala. Då lever du längst, visar ny forskning.

I flera av de dieter som florerar just nu är kolhydraterna i skottlinjen, som det finns mycket av i livsmedel såsom ris, pasta och potatis.

I den så kallade LCHF-dieten, efter engelskans low carb, high fat, är tanken är hålla nere antalet kolhydrater på ett minimum och i stället äta mer animaliskt eller mättat fett, som smör, ost och grädde. Animaliska proteiner, som det finns gott om i kött, går också bra.

Tidigare randomiserade studier, där deltagarna lottats till olika grupper, har visat att metoden – i ett kortare tidsperspektiv – är hyfsat effektiv för att få till en viktminskning och att den metaboliska riskprofilen för hjärtsjukdom förbättras.

Risk att dö

Den långsiktiga effekten av denna diet är däremot mer kontroversiell så tillvida att olika studier visar motstridiga resultat.

I ett försök att få veta mer har amerikanska forskare analyserat utfallet för de 15 428 personer som inkluderades i en hälsostudie mellan åren 1987 och 1989. Deltagarna var då mellan 45 och 64 år gamla och vid starten och sex år senare fick de fylla i ett frågeformulär om vad de åt och drack samt hur stora deras portioner var. Den genomsnittliga uppföljningsperioden var 25 år, under vilken 6 283 personer dog.

Efter att ha tagit hänsyn till en rad olika faktorer – som motion, ålder, rökning samt utbildning – analyserade forskarna om risken att dö påverkades av deras intag av kolhydrater.

Fyra extra år

Resultatet blev en U-formad kurva där personer vars kaloriintag till mindre andel (mindre än 40 procent) eller till större andel (mer än 70 procent) bestod av kolhydrater hade en högre risk att dö, jämfört med personer som åt mer måttliga mängder kolhydrater (50–55 procent av det totala kaloriintaget).

Enligt forskarna går resultaten, som presenteras i tidskriften The Lancet, att översätta med att från 50 års ålder så har en person med ett måttligt kolhydratintag i snitt 33 år kvar att leva. En lika gammal person, fast med ett mycket lågt intag, kan förväntas leva 29 år till, medan en person som har ett högt intag i snitt får ytterligare 32 år.

– Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women's Hospital i Boston, till tidskriften.

Utifrån en kompletterande metaanalys med fler än 432 000 deltagare i drygt 20 länder drar forskarna också slutsatsen att LCHF-dieter med fetter och proteiner från växtriket är bättre än dito med fetter och proteiner från djurriket.

(Johan Nilsson/TT)

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
En ny studie visar att de som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än de som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis. Foto: TT
En ny studie visar att de som äter måttliga mängder kolhydrater lever längre än de som äter nästan inga alls, eller väldigt mycket kolhydrater, som det finns mycket av i livsmedel som pasta, ris och potatis. Foto: TT
Hälsa

Studie: För lite kolhydrater förkortar livet

Epoch Times

Att äta för lite kolhydrater kan förkorta livet med upp till fyra år. Måttliga mängder tycks vara det mest optimala. Då lever du längst, visar ny forskning.

I flera av de dieter som florerar just nu är kolhydraterna i skottlinjen, som det finns mycket av i livsmedel såsom ris, pasta och potatis.

I den så kallade LCHF-dieten, efter engelskans low carb, high fat, är tanken är hålla nere antalet kolhydrater på ett minimum och i stället äta mer animaliskt eller mättat fett, som smör, ost och grädde. Animaliska proteiner, som det finns gott om i kött, går också bra.

Tidigare randomiserade studier, där deltagarna lottats till olika grupper, har visat att metoden – i ett kortare tidsperspektiv – är hyfsat effektiv för att få till en viktminskning och att den metaboliska riskprofilen för hjärtsjukdom förbättras.

Risk att dö

Den långsiktiga effekten av denna diet är däremot mer kontroversiell så tillvida att olika studier visar motstridiga resultat.

I ett försök att få veta mer har amerikanska forskare analyserat utfallet för de 15 428 personer som inkluderades i en hälsostudie mellan åren 1987 och 1989. Deltagarna var då mellan 45 och 64 år gamla och vid starten och sex år senare fick de fylla i ett frågeformulär om vad de åt och drack samt hur stora deras portioner var. Den genomsnittliga uppföljningsperioden var 25 år, under vilken 6 283 personer dog.

Efter att ha tagit hänsyn till en rad olika faktorer – som motion, ålder, rökning samt utbildning – analyserade forskarna om risken att dö påverkades av deras intag av kolhydrater.

Fyra extra år

Resultatet blev en U-formad kurva där personer vars kaloriintag till mindre andel (mindre än 40 procent) eller till större andel (mer än 70 procent) bestod av kolhydrater hade en högre risk att dö, jämfört med personer som åt mer måttliga mängder kolhydrater (50–55 procent av det totala kaloriintaget).

Enligt forskarna går resultaten, som presenteras i tidskriften The Lancet, att översätta med att från 50 års ålder så har en person med ett måttligt kolhydratintag i snitt 33 år kvar att leva. En lika gammal person, fast med ett mycket lågt intag, kan förväntas leva 29 år till, medan en person som har ett högt intag i snitt får ytterligare 32 år.

– Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women's Hospital i Boston, till tidskriften.

Utifrån en kompletterande metaanalys med fler än 432 000 deltagare i drygt 20 länder drar forskarna också slutsatsen att LCHF-dieter med fetter och proteiner från växtriket är bättre än dito med fetter och proteiner från djurriket.

(Johan Nilsson/TT)

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024