Tiotusentals hushåll i Sverige är under natten utan el på grund av den kraftiga stormen Alfrida, som fortsätter rasa.
Över 97 000 hushåll saknar ström tidigt på morgonen, men siffran ändras snabbt. Många träd har fallit över vägar och spår och det är stora problem för all trafik i stormområdet.
Vindarna har varit som starkast över Svealand och Götaland under natten och tidigt på morgonen. I Norrland har vinden avtagit på de flesta håll. På flera andra håll i Sverige har SMHI:s byvindsvarningar tagits bort.
– Klass 2-varningarna för östra Svealand är kvar under morgonen. Även för Gotland är en klass 2-varning kvar och för Öland har vi en klass 1-varning för mycket hårda vindar, säger meteorolog Sandra Andersson vid SMHI till TT vid klockan 05.
Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har fullt upp med att hålla vägarna farbara. Träd ligger över många vägar, berättar Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningstjänst.
– Vår bild är att det är värst norrut i vårt område, mest i Uppland. Men det är därifrån stormen kommer. Det är många träd som fallit över vägarna.
Träden faller
Ansvaret för nedfallna träd ligger framför allt på väghållaren, förklarar Jonas Fröjmark.
– Trafikverket har många resurser ute, men vi hjälper till där det är viktigt att till exempel blåljuspersonal och hemtjänst kommer fram, eller där det är trafikfarligt.
På flera ställen har också skyltar, byggnadsställningar och annat farit i väg i blåsten.
– Hittills har vi dock inte fått några rapporter om personskador, säger Jonas Fröjmark
Stockholmstrafiken påverkas
– Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.
Förhoppningen är att trafiken på Roslagsbanan ska komma i gång under dagen men tidigt på morgonen finns ingen prognos.
Ett nedfallet träd som påverkar en kontaktledning i närheten av Brommaplan i västra Stockholm gör att tunnelbanans gröna linje går med enkelspårsdrift tidigt på morgonen. Personal finns på plats för att kapa trädet och få bort det.
Det är även stora problem för busstrafiken. Enligt SL:s hemsida är flera turer inställda utanför innerstaden på grund av hinder på vägen.
Även skärgårdstrafiken påverkas av stormen. Där togs beslut redan i går kväll om flera linjer som är delvis indragna i dag på grund av hårda vindbyar. Ytterligare bryggor kan påverkas av vädret under morgonen.
Även om det kommer att vara fortsatt väldigt blåsigt i stora delar av landet är vindarna långsamt avtagande.
SMHI:s klass 2-varningar gäller i Stockholms och Uppsala län.
– Det är fortsatt risk för stormbyar i området ytterligare någon timme eller två. De kommer att nedgraderas till klass 1 under morgonen men det är först under eftermiddagen som jag har mer allmänt avtagande vindar över Uppsala och Stockholms län, säger Sandra Andersson.
På Gotland har vindarna kommit i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund har vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts och på Visby flygplats blåser det 26 meter per sekund i byarna.
"Blåser omåttligt mycket"
I Stockholms län drabbades tiotusentals abonnenter av strömavbrott under natten.
I Söderköpings kommun drabbades många av ett avbrott omkring klockan 23.30.
– De är mestadels ute i skärgården och det är inte så konstigt eftersom det blåser omåttligt mycket ute till havs, säger Björn Persson vid Eons pressjour strax efter midnatt, om avbrottet i Östergötland.
Många träd har fallit på ledningar. Det finns även träd som ligger på oisolerade ledningar.
– Det vi kan göra här i natt är att göra omkopplingar ute i nätet så att vi innesluter själva felet till ett så begränsat område som möjligt, säger Björn Persson.
Omkopplingsarbetet sker både från driftcentraler och i ute fält.
Själva reparationsarbetet kommer dock att utföras under onsdagen. Av säkerhetsskäl görs det inte under natten.
– Vi får se hur vi kan klara av det i skärgården där många öar är drabbade. Dit kommer man ju inte med bil, utan med båt, och det gör vi inte i mörker. Ganska många i området löper risken att det kan dröja tills det börjar ljusna i morgon innan strömmen kommer tillbaka, säger Björn Persson.
Trafikverket avråder
Trafikverket avråder från resor som inte är absolut nödvändiga i de områden som är värst drabbade av stormen Alfrida, och där träd faller över vägarna.
De som färdas ute bör vidta extra försiktighet även i andra delar av landet där det är hårda vindar.
Många tåglinjer är påverkade, då träd fallit över spåren.
Öresundsbron stängde för godstrafik i båda riktningarna strax efter klockan 03 och beräknas hållas stängd fram till klockan 07. Tågresenärerna över bron påverkas dock inte, enligt Trafikverket.
Flygen går
Flygtrafiken påverkas dock inte ännu av vädret.
– För flygtrafiken ser det bra ut, vi förväntar oss ingen större påverkan på våra flygplatser, säger Maria Moustakakis, biträdande presschef på Swedavia.
Exempelvis Arlanda har tre landningsbanor i olika riktningar, och det gör att flygen kan landa och starta även om det blåser, förklarar Maria Moustakakis.
(Kristin Groth/TT)