Storbritannien förbjuder nya kinesiska övervakningskameror på ”känsliga platser”

Övervakningskameror från Hikvision i ett köpcentrum i Peking i Kina den 24 maj 2019. Foto: Fred Dufour/AFP via Getty Images


Den brittiska regeringen har uppmanats att sluta installera övervakningskameror tillverkade av kinesiska företag och byta ut befintliga kameror på ”känsliga platser” på grund av säkerhetsskäl.

I ett uttalande till parlamentet på torsdagen sade kanslern för hertigdömet Lancaster, Oliver Dowden, som övervakar kabinettets förordningar, att beslutet fattades ”mot bakgrund av hotet mot Storbritannien och dessa systems ökande kapacitet och uppkoppling”.

Det kommer efter att kommissionären för biometri och övervakningskameror, Fraser Sampson, varnat regeringen för att använda kameror från de kinesiska företagen Hikvision och Dahua.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!