Kina vill köpa tysk fabrik för halvledare efter USA:s bojkott

Europa-Kina: Chiptillverkning

Kretsar med chipkomponenter till smarta telefoner hanteras på fabriken Oppo i kinesiska Dongguan, den 8 maj 2017. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images


Tyska regeringen ämnar godkänna ett kinesiskt företags förvärv av en chiptillverkningsfabrik som ingår i halvledarföretaget Elmos Semiconductor SE i Dortmund. Detta trots varningar från den tyska underrättelsetjänsten.

Det är det svenska företaget Silex Microsystems AB, dotterbolag till kinesiska Sai Microelectronics Group, som planerar att köpa Elmos. I december 2021 tillkännagav Sai Microelectronics att Silex har för avsikt att förvärva tillverkningslinjen för fordonschip från Elmos för 84,5 miljoner euro, enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Elmos är en mellanstor chiptillverkare och ett betydligt mindre företag än det München-baserade Infineon, som är världens största tillverkare av fordonschip.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!