Storbritanniens relation till Peking kommer inte att vara ”business as usual” efter det att covid-19-pandemin är över, säger Dominic Raab, Storbritanniens utrikesminister och tillfällig regeringschef. Och ger därmed uttryck för en tuffare hållning gentemot kommunistregimens hantering av virusutbrottet.
– Det måste absolut bli en ordentlig djupdykning efter händelsen och en genomgång av läxorna, inklusive virusutbrottet. Jag tror inte att vi kan vika för det, säger Raab under en presskonferens i London den 16 april.
Raab, som under Boris Johnsons återhämtning efter covid-19, tagit över delar av premiärministerns arbete, säger att de kommer att ändra sitt förhållningssätt till Kinas regim.
– Utan tvekan kan vi inte fortsätta ”business as usual” efter den här krisen, och vi kommer att behöva ställa tuffa frågor om hur det började och hur det kunde ha stoppats tidigare, säger han.
Flera medlemmar i Johnsons konservativa parti har begärt att man ser över relationerna med Peking till följd av dess hantering av pandemin.
Den tidigare Toryledaren och utrikesministern William Hague, som nu sitter i överhuset, säger att Storbritannien inte kan vara beroende av Kinas teknologi då regimen visat att den inte ”spelar enligt våra regler”.
Sir John Sawers, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten M16, sade till BBC Radio den 15 april att Kinas regim dolt viktig information om de initiala utbrottet och undandragit sig ansvaret för att ha orsakat pandemin.
Förra månaden rapporterade Daily Mail, att enligt ospecificerade regeringskällor, drev ministrar på för att omvärdera Storbritanniens relationer med Kina, och begärde att Johnson skulle stoppa en överenskommelse som tillåter den kinesiska telecomjätten Huawei att bygga stora delar av landets 5G-nätverk.
Tidigare i januari kritiserades Storbritannien av USA för att ha tillåtit Huawei att ha en begränsad roll i sitt 5G-nätverk, och menade att det riskerade den nationella säkerheten.
Tveksamheter om den kinesiska kommunistregimens hantering av KKP-virusutbrottet har även kommit från andra länder i Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron sade i en intervju med Financial Times på torsdagen att det fortfarande finns frågor kring hur Peking hanterat utbrottet.
– Vi får inte vara så naiva och säga att de har varit mycket bättre på att hantera detta. Vi vet inte. Det finns uppenbarligen saker som har hänt som vi inte känner till, säger Macron.
Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.