Förutsättningarna för äldres livskvalitet skiljer sig mycket åt i olika kommuner. Det gäller både äldreboenden och för dem som bor hemma med hemtjänst och hemsjukvård. Samtidigt möter äldre med hemtjänst även fortsatt många olika i personalen. Det visar en ny jämförelserapport från Socialstyrelsen.
Socialstyrelsens nya öppna jämförelser av vård och omsorg om äldre, visar att det finns stora skillnader i hur kommunerna arbetar förebyggande med vanligt förekommande problem hos äldre, såsom undernäring, trycksår, fallskador och nedsatt munhälsa.
– Undernäring, fallskador, trycksår och ohälsa i munnen är risker som påverkar välmåendet och livskvaliteten mycket. De hänger ihop med varandra – för lite näring ökar till exempel risken att falla, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, i ett uttalande.
I en del kommuner har alla som har hemsjukvård och löper risk att drabbas av något av ovanstående fått någon form av förebyggande åtgärd. I andra kommuner har ingen fått det. Ser man till hela landet har ungefär hälften av dem som bor hemma fått en förebyggande åtgärd som följts upp. På särskilda boenden är snittet omkring 60 procent.
Många möten för äldre med hemtjänst
Jämförelsen visar också att personer med hemtjänst fortfarande möter väldigt många olika personal.
I genomsnitt får en äldre med hemtjänst besök av 15 olika personal på två veckor. Det är bara en mindre än i förra årets jämförelse. Men även här varierar det mycket mellan kommunerna, från 7 upp till 23.
– Personalkontinuiteten påverkar kvaliteten i omsorgen och för många äldre kan det skapa otrygghet att få besök av ett stort antal personer i sitt hem, säger Michaela Prochazka.
– Vi vet att hög personalomsättning har varit en utmaning för många kommuner under pandemin. Men av smittskyddsskäl är det just nu särskilt viktigt att den äldre träffar så få som möjligt.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad.
Här ser du hur du kan stödja oss.