Bättre kunskaper i svenska och färre personalbyten i äldreomsorgen. Det är vad socialutskottet vill att regeringen nu ska se till att få på plats omgående. Vissa partier anser dock att det redan görs tillräckligt stora satsningar i dessa frågor.
Socialutskottet vill se en ökad trygghet inom äldreomsorgen. Därför föreslår nu flera av partierna att riksdagen ska rikta ett tillkännagivande (en uppmaning) till regeringen vad gäller ökade språkkrav och personalkontinuitet.
Välkända brister
Även Coronakommissionen lyfte fram dessa brister inom svensk äldreomsorg i sin delredovisning i december 2020.
– Mycket av det som Coronakommissionen har påpekat är ju välkända brister som har lyfts från fackliga företrädare och pensionärsorganisationer och andra under många års tid, säger Johan Hultberg, moderat ledamot i socialutskottet, som menar att det nu är viktigt att sätta press på regeringen.
Socialutskottets Michael Anefur (KD) håller med och anser att regeringen måste agera snabbt, och inte vänta tills kommissionen blir helt klar med sitt arbete.
– Genom ett tillkännagivande från riksdagen blir ansvaret stort på regeringen att agera redan nu, säger han.
Anefur menar att situationen inom äldreomsorgen är ohållbar och skapar stor otrygghet.
– Att få hjälp av upp till 16–20 olika personer i veckan i hemtjänst leder till att den äldre får svårt att känna trygghet och svårt att lära känna sin personal och på det sättet utveckla förtroende, säger han och tillägger:
– Många äldre är också drabbade av demens och då är det viktigt med rutiner och att man får träffa människor man känner igen.
Kunskap i svenska avgörande
Även tydliga språkkrav är avgörande för en trygg och god äldreomsorg, menar Johan Hultberg, som anser att regeringen måste ta fram ett förslag på detta.
– Det är helt centralt inom ett omsorgsyrke att man kan prata med de som man ska ge omsorg till, och att man som medarbetare kan ta till sig av riktlinjer, regler och rutiner, säger han.
– Inte minst i ljuset av pandemin har det blivit väldigt tydligt att det är viktigt att man som medarbetare förstår till exempel hur basala hygienrutiner ser ut och hur de ska tillämpas.
S,C,V och MP reserverar sig
Regeringspartierna tillsammans med Centern och Vänsterpartiet har dock reserverat sig i olika grad i frågorna, och anser inte att det behövs några tillkännagivanden. De menar att regeringens pågående ansträngningar i dessa frågor är tillräckliga.
Mats Wiking (S), ledamot i utskottet, säger till Epoch Times att regeringen redan gör stora ekonomiska satsningar för att höja bemanningen och stärka personalkontinuiteten.
– Regeringen har gjort en historisk utbildningssatsning i det så kallade äldrelyftet, säger han och tillägger att de också satsar på yrkessvenska.
Även undersköterskeutbildningen kommer förbättras, och det ska finnas krav på utbildning motsvarande 3-årig gymnasieutbildning inom vård och omsorg för att bli undersköterska.
Johan Hultberg välkomnar regeringens arbete för att komma till rätta med bristerna i äldreomsorgen, men tycker inte att det är tydligt nog.
– Det finns inte några nationella riktlinjer eller stöd för kommunerna när det gäller vilka krav de ska ställa på personal som ska arbeta inom äldreomsorgen, säger han.
Debatt och beslut i frågorna har ännu inte hållits i utskottet, men datum för detta kommer att bestämmas längre fram.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.