Vita huset har presenterat flera av president Donald Trumps utlovade förslag på skattesänkningar. Bland annat ska bolagsskatten sänkas från cirka 35 till 15 procent.
– Den största skattesänkningen och den största skattereformen i USA:s historia, säger finansminister Steven Mnuchin.
En kort sammanfattning av förslagen visar också att Trump föreslår att amerikanernas schablonavdrag vid deklarationen fördubblas, att deklarationerna ska förenklas och att vissa kategorier av barnfamiljer ska få skattelättnader.
Samtidigt ska gåvo- och arvsskatten slopas och reglerna kring minimiskatten förändras, rapporterar Reuters.
Vidare ska det bli sänkta vinstskatter och skatterabatter för multinationella bolag som tar hem vinsten till USA, enligt amerikanska medier.
De utlovade, mer rejäla, skattesänkningarna för privatpersoner dröjer dock och en detaljerad plan för sänkningarna väntas först i sommar.
"Betala sig själv"
Det är bara kongressen som kan besluta om större förändringar i skattelagstiftningen och det är där förhandlingarna kommer att skötas.
Skatteplanen presenteras bara dagar innan Trump når milstolpen av 100 dagar i Vita huset.
Efter misslyckandet i mars med att riva upp och ersätta föregångaren Barack Obamas sjukförsäkringslag, som anses vara kostsam för statsapparaten, har det varit problem med hur skattesänkningarna ska finansieras.
Inga skattehöjningar finns med i planen som, om den godkänns, riskerar att öka på det federala budgetunderskottet ordentligt.
Finansminister Mnuchin sade i förra veckan att "planen kommer att betala sig själv genom tillväxt".
Riskabel väg
Men det är en riskabel väg att gå. Bland andra republikanen George W Bush införde skattesänkningar och rabatter som skulle finansiera sig själva, men som gav utökade underskott.
En intensiv debatt väntas i kongressen innan någon skattereform godkänns, trots att Republikanerna har majoriteten i båda kamrarna.
Representanthusets talman Paul Ryan är dock försiktigt positiv och säger att man är överens om 80 procent av innehållet.
Dessutom är USA:s finanser redan svårt ansträngda. Statskassan sinar och om kongressen inte före fredag enas om hur stort lånetaket - gränsen för hur mycket staten får låna - får vara riskerar delar av statsapparaten att stängas ner och tusentals federalt anställda att permitteras.
Bedömare i Washington tonar dock ner riskerna för att det ska ske, i synnerhet i ljuset av att Trump släppt kravet på att medel redan nu ska öronmärkas för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko.
(TT)