Mitt under den pågående pandemin i våras rådde det stor brist på skyddsmaterial för vårdpersonal. Trots detta eldades stora mängder skyddsutrustning från Socialstyrelsens nationella beredskapslager upp i somras. Det avslöjar Sveriges Radios P1-program Kaliber.
Det nationella sjukvårdsberedskapslagret byggdes upp under det kalla kriget. På grund av att staten har tillsatt mindre pengar har man sett till att nedmontera lagret.
– Jag trodde aldrig jag skulle se nåt sånt här, inte med den brist som rått på skyddsutrustning. Häpnadsväckande, säger Elisabeth Antfolk, undersköterska och fackligt ombud, till Kaliber.
I somras eldade man bland annat upp 235 000 operationsmunskydd, 134 000 operationshandskar och nästan en miljon undersökningshandskar.
Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, som fattade beslutet i juni i år, säger till programmet att skyddsutrustningen var för gammal eller inte levde upp till dagens krav.
– Att vi skickar ut någonting som vi vet inte håller måttet och ger en falsk säkerhet det tror vi inte är bra.
Det material som förstördes under sommaren var omfattande. Totalt rör det sig om 72 ton bestående av 3,8 miljoner artiklar, däribland kompresser och narkosmasker.
Elisabeth Antfolk företräder privatanställda inom äldreomsorgen i Stockholm. Hon säger till Kaliber att hon ” hade ju mycket hellre gått in med ett par handskar som passerat datummärkningen än att ha gått in utan handskar”.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.