Stora delar av Italien stänger över julhelgerna
Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse/AP/TT


För att bromsa den tilltagande smittspridning av viruset införs en nationell nedstängning under stora delar av jul- och nyårshelgen i Italien.

Beskedet gavs på fredagskvällen av premiärminister Giuseppe Conte efter att koalitionsregeringen i flera dagar brottats med att försöka komma överens om vilka åtgärder som måste vidtas för att få bukt med den galopperande smittan.

De nya reglerna innebär att "icke-nödvändiga" affärer måste hålla stängt mellan den 24 och 27 december och mellan den 31 december och 3 januari samt mellan den 5 och 6 januari. Under dessa dagar tillåts italienare endast att färdas till och från sina arbeten eller om de av nöd- eller hälsoskäl måste förflytta sig från hemmet.

Affärer kommer att tillåtas att hålla öppet mellan den 28 och 30 december samt den 4 januari. Då kommer också människor tillåtas att fritt lämna sina bostäder. Samtliga restauranger och barer måste dock vara fortsatt stängda över hela julhelgerna.

Conte säger också att cirka 645 miljoner euro (cirka sex och en halv miljard kronor) kommer avsättas för att kompensera restauranger och barer.

På fredagen rapporterades 674 nya fall i Italien där människor avlidit med covid-19 dödsfall. Samtidigt angavs 17 992 nya fall med bekräftat smittade. Sedan pandemin inleddes har 67 894 människor i Italien med covid-19 mist livet.

(TT-Reuters)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.