"Nån som behöver skjuts?", "Nu har vi pizza. Hojta om du är i närheten!", "Finns tak över huvudet på Regeringsgatan om någon behöver."
Efter den brutala attacken i city erbjöd stockholmarna solidariskt varandra hjälp i sociala medier.
Gemenskapen och omtanken är påtaglig under hashtaggen #openstockholm som drog igång efter dådet i Stockholm i går.
När kollektivtrafiken stoppades blev många fast i stan. Som ett stödjande initiativ erbjöd människor över hela staden varandra skjuts, middag och en säker plats att vara på.
För samman
Några av kommentarerna:
"Alla är välkomna till mig vid Mosebacke, PMa för detaljer".
"Middag och säkerhet finns vid Odenplan. Hör av er om ni behöver hjälp!"
"Folk pratar ofta om stockholmare som blasé och kyliga men den här värmen som syns nu, bl a under #openstockholm är så stor och fin."
Att tragiska händelser för människor samman är vanligt, säger Per Calleberg, legitimerad psykolog och specialiserad på att hjälpa människor i kris.
– Man ser väldigt ofta att människor blir väldigt altruistiska och hjälpsamma. Det är delvis en effekt av att vi är flockdjur. När man uppfattar att det finns en yttre fiende, ett yttre hot, så sluter man sig samman, säger Per Calleberg till TT.
Ta kontroll
Altruistiskt beteende kan också vara ett sätt att kanalisera sin egen stress och påbörja återhämtningen.
– Att hjälpa andra är också ett sätt att bidra till någonting gott och att ta kontroll. Ett kraftigt stresspåslag och stark oro, som uppstår hos många vid en sådan här händelse, är ju rent fysiologiskt ett sätt att förbereda kroppen på aktivitet: "Nu måste jag sätta mig i säkerhet". Är man redan i säkerhet kan det här vara ett sätt att få utlopp för stresspåslaget, genom att visa handlingskraft, säger Per Calleberg.
(TT)