Det är ett av FN:s hårresande misslyckanden med att skydda civila. Och rättsväsendet i Sydsudan ser inte heller ut att lyckas utreda vem som gjort sig skyldig till vad.
Inför militärdomstol ska 13 brottsmisstänkta soldater prövas, men rättegången i den sydsudanesiska domstolen som inleddes på tisdagen ajournerades snabbt: Militäråklagaren kunde inte lägga fram en anklagelseakt där det framgick vem av soldaterna som misstänks för vilket brott.
Soldaterna anklagas för att ha våldtagit utländska hjälparbetare och dödat en journalist i Juba förra sommaren.
Freden bröt samman
De misstänkta dök upp i rätten i en mängd olika uniformer, vilket indikerar att de tillhör flera olika enheter inom regeringsstyrkorna. Det finns inga högre befäl bland de åtalade.
I juli förra året utbröt hårda strider i Juba, där styrkor lojala med president Salva Kiir ställdes mot den tidigare vicepresidenten Riek Machars män. Bara ett par år efter självständigheten 2011 utbröt inbördeskrig och försök att få till fredsavtal misslyckades.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har dokumenterat våldtäkter, misshandel, plundring och dödande kopplat till etniska motsättningar under sammandrabbningarna i fjol.
Larmade förgäves
I HRW-rapporten framkommer att regeringsstyrkor den 11 juli 2016 attackerade en plats där det bodde omkring 50 anställda hos utländska organisationer.
Vittnen har berättat för HRW att en lokal journalist dödades och att flera anställda hos organisationerna våldtogs av en eller flera soldater.
Biståndsarbetarna larmade flera gånger de FN-styrkor som var förlagda alldeles i närheten men fick ingen hjälp. Befälhavaren för FN-styrkan på plats fick senare sparken.
Rättegången i Juba ska återupptas den 6 juni.
(TT-AFP)