2018 betalade socialtjänsten i Södertälje ut 200 miljoner kronor i försörjningsstöd. Men många fuskar till sig bidrag genom att skenskilja sig. Sedan några år tillbaka har kommunen tagit i med hårdhandskarna för att få bukt med bidragsfusket. Det rapporterar Hem & Hyra.
2016 började Anna Flink arbeta på kontoret. Våren 2018 anställde man också två handläggare som utreder felaktiga utbetalningar. Man har nu gått igenom hundratals ärenden som rör misstänkt bidragsfusk.
Vanligt med fejkade skilsmässor
Enligt henne har arbetet gett resultat då försörjningsstöd har minskat med en miljon kronor i månaden sedan förra våren. Samtidigt krävde socialtjänsten tillbaka 5,5 miljoner kronor i återbetalning under 2018.
Tidigare betalade man bara ut pengar. Men numera utreder man om personer har rätt till bidrag samtidigt som man ställer fler frågor. Flink säger till tidningen att många som söker bidrag drar tillbaka sina ansökningar när socialsekreteraren berättar att man misstänker fusk.
Hon tyckte att det var konstigt att det var många singlar som var överrepresenterade hos socialtjänsten. Efter ett tag kom man fram till att det var vanligt att familjer fejkade skilsmässor för att få ut extra bidrag och en lägenhet till som kunde hyras ut.
– Det vanligaste vi stöter på är par som skenskiljer sig. Sedan bor kvinnan kvar och får försörjningsstöd, bostadsbidrag och kanske underhåll för barnen. Mannen får en ny lägenhet som hyrs ut i andrahand medan mannen fortsätter bo ihop med kvinnan och barnen, säger hon till Hem & Hyra.
Lurade till sig över 700 000 kronor
Nyligen var det två kvinnor som polisanmäldes för bidragsfusk. En av dem hade lurat till sig 748 000 kronor vid 106 tillfällen mellan 2010 och 2018. Kvinnan uppgav att hon är skild och bor själv och därför behöver pengar till hyran. Socialtjänstens kartläggning visade emellertid att hon i stället bodde hos en man i en annan kommun.
Den andra kvinnan lurade till sig över 706 000 kronor mellan 2007 och 2018. Det rör sig om 173 ansökningar om försörjningsstöd. Tillsammans med en man har hon fem barn. Båda hävdade att det var skilda och bodde i varsin lägenhet. Flera hyresgäster har dock vittnat om att de bodde i en lägenhet samtidigt som de hyrde ut den andra.
Anna Flink säger att man dagligen ser misstänkta fall. Samtidigt understryker hon att de flesta kommer till socialtjänsten för att de verkligen är i behov av ekonomiskt bistånd.
2018 pågick 44 utredningar om misstänkt bidragsfusk i Södertälje. Samtidigt gjordes 16 anmälningar om misstänkt bidragsfusk. I nuläget pågår 31 utredningar varav 19 är bostadsrelaterade.