Södersjukhuset tillbaka i normalläge
Antalet insjuknade i covid-19 med behov av sjukhusvård har nu blivit så lågt att Södersjukhuset i Stockholm kan gå tillbaka till normalläge, för första gången sedan mars månad. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild


Efter tre månader med förhöjd beredskap går nu Södersjukhuset i Stockholm tillbaka till normalläge. Mellan 13 mars till 11 juni var Södersjukhuset i förstärkningsläge och fram tills 1 juli har sjukhuset varit i stabsläge på grund av coronapandemin i Sverige. Men antalet insjuknade i covid-19 som behöver sjukhusvård har, enligt sjukhuset, minskat så pass mycket att sjukhuset alltså kan gå ner till ett normalläge.

"Vården av patienter med Covid-19 har blivit en del av vår ordinarie verksamhet och vi ser därför att vi nu kan återgå till normalläge. Andelen patienter som är smittade och är i behov av sjukhusvård har minskat med tre fjärdedelar sedan toppen i april", skriver Södersjukhusets vd, Mikael Runsiö, i ett pressmeddelande.

Sedan den 9 mars har Södersjukhuset vårdat runt 1 700 patienter som testats positivt för covid-19. 220 av dem har intensivvårdats.

(TT)