Snön mattas av – men fortsätter falla
Trafik på E4 genom Umeå under tisdagen. Foto: Erik Abel/TT


Det intensiva snöfallet över de norra delarna av landet fortsätter att ställa till problem, trots att det är på avtagande.

– Det har mattats av nu på flera håll, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under natten var omkring 2 400 hushåll fortsatt utan ström, främst i Västernorrland. Eon uppgav på tisdagskvällen på sin hemsida att arbetet i fält med att åtgärda felen delvis har fått avbrytas på grund av vädret och med hänsyn till serviceteknikernas säkerhet.

Snöovädret har även fått andra konsekvenser. Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall ställdes in av Trafikverket från klockan 20 på måndagen. Tågstoppet beräknas pågå fram till runt klockan 12 i dag onsdag. Resenärer hänvisas till respektive tågbolag.

På flera orter i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten varnar dessutom lokala tidningar för att papperstidningarna inte kan delas ut i dag.

SMHI låg under natten kvar med en klass 1-varning för snöfall i Västernorrlands och Västerbottens läns kustland.

Snöbyar hela dagen

Snöfallet kommer inte att vara lika intensivt och utbrett som under tisdagen, men kommer att fortsätta ligga kvar över främst kustbandet i mellersta Norrland.

– Det kan dröja kvar snöbyar ända fram till en bit in på eftermiddagen och till och med in mot kvällen. Det minskar i intensitet och omfattning, men ser ut att under dagen fortsatt beröra främst Västerbottenskusten och södra delarna av Norrbottenskusten men även inlandet i Ångermanland, säger Sofia Söderberg.

Framåt kvällen blir det mellan 10 och 15 minusgrader i kustlandet och i de inre delarna ytterligare runt fem grader kallare. Längre norrut kan man räkna med ner mot minus 20-25 grader och lokalt ända ner mot minus 30.

"Kan bli lurigt"

Även längre söderut kan kombinationen snö och vind ställa till det, när snöfallet under dagen och kvällen rör sig söderut, även om temperaturen där håller sig runt nollstrecket. I ostligaste Svealand kan det komma hårda vindbyar och vid Upplandskusten och ner mot Stockholm blötsnö och regn.

– Det kan bli lurigt, för temperaturen i Svealand och delar av Götaland kan komma nära noll grader. Den kanske går upp på någon plusgrad för att sedan sjunka ner på minus.

Det gäller även västra Götaland, där kraftigare nederbörd i form av såväl regn som snö och blötsnö kan falla och termometern visa runt nollan.

(TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.