Smartmatic stämmer Fox News och Guiliani för ”desinformation”
Mjuvaruföretaget Smartmatic har stämt Fox News och advokaterna Rudy Guiliani och Sidney Powel för ”desinformation” i samband med förra årets amerikanska presidentval. Foto: Epoch Times


Mjukvaruföretaget Smartmatic har stämt Fox News och de två advokaterna Sidney Powell och Rudy Guiliani för att ha ”spridit desinformation” om bolaget i samband med förra årets amerikanska presidentval.

Smartmatic, som kräver minst 2,7 miljarder dollar i skadestånd, anser att tv-kanalen och de två advokaterna har gjort falska påståenden om företaget och dess roll under presidentvalet samt dess koppling till Venezuela.

Smartmatic: ”De ljög”

Enligt stämningsansökan var de svarande ”besvikna” över att Joe Biden och Kamala Harris vann valet. Samtidigt anklagas de för att genom sin ”desinformationskampanj” haft avsikten att samla in pengar och få fler tittare och läsare och samtidigt ”såg ett tillfälle att kapitalisera på president Trumps popularitet genom att hitta på en historia”.

”Smartmatics förlust var de svarandes vinst. De ljög. Och de visste det och gjorde det avsiktligt. Smartmatic vill ställa dem till svars för dessa lögner och för de skador som deras lögner har orsakat”, står det att läsa i stämningsansökan.

Fox News och Sidney Powell förnekar anklagelserna mot dem.

”FOX News Media åtar sig att ge full kontext av alla nyheter med djupgående rapportering och tydliga yttranden. Vi är stolta över vår rapportering kring valet 2020 och kommer att kraftigt bestrida denna undermåliga stämningsansökan i domstol”, säger en talesperson för tv-kanalen i ett e-postmeddelande till amerikanska Epoch Times.

Powell skriver i ett e-postmeddelande till amerikanska Epoch Times angående stämningen: ”Bumerangen kommer att slå tillbaka med all kraft”, då hon lyfter fram edsvurna vittnesmål som stöd för sina påståenden.

Ytterligare stämning

Epoch Times har sökt Guilianis kansli för en kommentar, men har ännu inte fått något svar.

I stämningsansökan nämns också de tre nyhetsankarna för Fox News, Lou Dobbs, Maria Bartiromo och Jeanine Pirro, som svarande.

Smartmatic säger att man under presidentvalet 2020 enbart levererade systemintegration och programvaruutveckling till Los Angeles i Kalifornien. Stämningsansökan lämnades in till en domstol i New York.

Tidigare i januari stämde Dominion Voting Systems, ett företag i USA som levererar röstningsmaskiner, Trumpkampanjen, Sidney Powell och Rudy Guiliani.

Den tidigare New York-borgmästaren Guiliani anklagas av bolaget för att ha startat en ”desinformationskampanj” och krävs på 1,3 miljarder dollar.

I ett uttalande till amerikanska Epoch Times sade han att ”summan som de kräver uppenbarligen syftar till att skrämma människor med svaga hjärtan”. Han sade att man tittar på om man ska lämna in en motstämning.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.