De som följt mig en tid kanske har koll på att jag från och till snöar in på att binda olika typer av böcker, vissa praktiska och vissa mer konstnärliga. I detta projekt har jag arbetat med betong och utifrån det bundit en bok.
Då en anteckningsbok helt enkelt består av en fram och en baksida tillsammans med papper är möjligheterna oändliga om man börjar experimentera.
Denna bok är egentligen mer av en övning eller ett test. Jag började bygga upp en avbild av boken i lera för att sedan göra en gipsform av den. Bilden nedan är formen i gips. Steget efter detta blev att hälla i betong och låta det stelna.
När betongen torkat var det dags att knacka bort gipset för att få fram själva skulpturen. Ett oerhört skitigt arbete.
Efter gjutningen börjar magin. Det är dags att ytbehandla med svart vattenfärg och grafitpasta. Tanken är att få en yta som liknar gjutjärn. En vanlig polerpasta till gjutjärnsspisar innehåller vanligtvis grafit som hjälper till att skapa den blanka järnytan men även ger svärta.
Efter att pärmarna var klara var det dags att vika papper och binda ihop boken. Jag valde en historisk bokbindarteknik som kallas koptisk häftning, en metod från 200talet.
Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida