loading
Inrikes

Slakteriägare: Varje del i kedjan måste bli lönsam

Eva Sagerfors

Slakteriföretagen lever på marginalerna och flera har behövt avveckla. Regelbördan måste minska och framtiden säkras. Det är dags att politikerna vidtar åtgärder för att stötta livsmedelskedjan, menar en slakteriägare.

Liksom för lantbruket är det svårt att få lönsamhet i slakteribranschen. Lars-Henrik Säfström är delägare i Faringe Kött & Slakt i Västmanland.

– Det är tufft inom slakteribranschen. Många har stött på patrull både inom livsmedelsförädling och chark. Både större och mindre företag har det kämpigt och en del har planerat för avveckling för att lönsamheten är för dålig.

Läget i grönt näringsliv

Rapporten Grönt näringslivsindex från LRF mäter konjunkturen i det gröna näringslivet: verksamheter inom bland annat jord, skog, trädgård, landsbygdens miljö, liksom livsmedelsindustri och skogsindustri. Panelen består av 1 000 företagare.

Konjunktur: Företag inom de gröna näringarna visar en ändrad syn på konjunkturen i sin helhet: från kraftigt negativ under 2023 till neutral i början av 2024.

Lönsamhet: Branscherna ser mindre negativt på lönsamheten än i slutet på 2023. Detta beror på de generellt sjunkande kostnaderna för insatsvaror. Synen är dock fortfarande negativ.

Animalieproduktion: Animalieproduktion är en kapitalintensiv näringsgren, där ränteläget har stor påverkan. De företag som svarade, drygt hundra, närmar sig en neutral syn på konjunkturen med en förhoppning om räntelättnader under kommande år. Producenter av lamm och gris är mer positiva än producenter av nöt, fjäderfäprodukter, ägg och mjölk. Jämfört med samma tid förra året bedömer man produktionsutvecklingen och lönsamheten som svagare i dagens läge.

Källa: LRF

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Inrikes

Slakteriägare: Varje del i kedjan måste bli lönsam

Eva Sagerfors

Slakteriföretagen lever på marginalerna och flera har behövt avveckla. Regelbördan måste minska och framtiden säkras. Det är dags att politikerna vidtar åtgärder för att stötta livsmedelskedjan, menar en slakteriägare.

Liksom för lantbruket är det svårt att få lönsamhet i slakteribranschen. Lars-Henrik Säfström är delägare i Faringe Kött & Slakt i Västmanland.

– Det är tufft inom slakteribranschen. Många har stött på patrull både inom livsmedelsförädling och chark. Både större och mindre företag har det kämpigt och en del har planerat för avveckling för att lönsamheten är för dålig.

Läget i grönt näringsliv

Rapporten Grönt näringslivsindex från LRF mäter konjunkturen i det gröna näringslivet: verksamheter inom bland annat jord, skog, trädgård, landsbygdens miljö, liksom livsmedelsindustri och skogsindustri. Panelen består av 1 000 företagare.

Konjunktur: Företag inom de gröna näringarna visar en ändrad syn på konjunkturen i sin helhet: från kraftigt negativ under 2023 till neutral i början av 2024.

Lönsamhet: Branscherna ser mindre negativt på lönsamheten än i slutet på 2023. Detta beror på de generellt sjunkande kostnaderna för insatsvaror. Synen är dock fortfarande negativ.

Animalieproduktion: Animalieproduktion är en kapitalintensiv näringsgren, där ränteläget har stor påverkan. De företag som svarade, drygt hundra, närmar sig en neutral syn på konjunkturen med en förhoppning om räntelättnader under kommande år. Producenter av lamm och gris är mer positiva än producenter av nöt, fjäderfäprodukter, ägg och mjölk. Jämfört med samma tid förra året bedömer man produktionsutvecklingen och lönsamheten som svagare i dagens läge.

Källa: LRF

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024