Efter tecken på en mer kontrollerad virusspridning börjar Spanien i dag låta vissa grupper återgå till sina arbeten.
Regeringen går en svår balansgång mellan att bromsa utbrottet och undvika ekonomisk kollaps.
Dödstalet i landet minskade flera dagar i rad i förra veckan och i lördags noterades de lägsta siffrorna på nästan tre veckor. Dagen därpå kom en liten ökning igen. Men den följdes av en ny minskning under måndagen då 517 nya dödsfall rapporterades.
– Vi är fortfarande långt ifrån segern, inskärpte premiärminister Pedro Sánchez i söndags.
Sedan i mitten av mars har omfattande karantänsregler gällt i landet. Under en månads tid har de 47 miljoner invånarna endast fått lämna sina hem för att ta sig till arbetet eller uträtta absolut nödvändiga ärenden.
Andningsskydd delas ut
De senaste två veckorna har dessutom all icke samhällsbärande verksamhet varit nedstängd.
Men med en ekonomi i fritt fall har regeringen beslutat att låta vissa företag som inte kan bedriva distansarbete återuppta sin verksamhet från och med måndagen. Det gäller bland annat byggbranschen och tillverkningsindustrin. De flesta spanjorer får dock fortsätta stanna hemma – skolor, barer, restauranger, kultur- och nöjeslokaler med mera är fortsatt igenbommade.
För att försöka hindra en ny virustopp kommer tio miljoner andningsskydd delas ut i kollektivtrafiken till de som nu återgår till arbetet. Man har också utfärdat nya riktlinjer om att bland annat desinficera alla föremål som används utanför hemmet såsom glasögon och mobiler och att företag ska se till så att det inte uppstår trängsel vid arbetsplatsernas entréer.
Kritik: "Enorm risk"
Vissa regionala ledare och en del fackförbund anser att det är för tidigt att börja öppna upp ekonomin.
– Risken för ett nytt utbrott och en andra nedstängning är enorm, sade Kataloniens regionpresident Quim Torra i helgen.
Sánchez säger att beslutet fattats i samråd med experter och att regeringen kommer att avvakta med fortsatta lättnader tills situationen ser ljusare ut.
Enligt regeringens experter minskade folkströmmarna i städerna med ungefär 70 procent efter det första beslutet om ett allmänt utegångsförbud. De minskade med ytterligare 10 procent efter beslutet att stänga ner all icke-nödvändig verksamhet.
– Nu kan det bli så att folkströmmarna ökar med 10 procent igen och att vi får fler smittade, säger epidemiologen Toni Trilla, en av regeringens rådgivare, till El País , men betonar att ökningen inte behöver bli så stor om befolkningen fortsätter att följa reglerna.
Historisk recession
Hittills bedöms nedstängningen ha lett till runt en miljon förlorade jobb i Spanien. Den ekonomiska situationen är den värsta sedan Spanska inbördeskriget (1936–39), sade den tidigare finansministern Luis de Guindos i en intervju i helgen.
Allt fler röster varnar nu för att de ekonomiska problemen kan få värre konsekvenser än virusutbrottet. Vissa konstaterar också att nedstängningen inte löser några problem på sikt.
– Även om vi fortsätter en längre tid så kommer befolkningen fortfarande vara mottaglig för viruset. När man väl öppnar upp så kommer fler smittas, säger Javier Arranz vid den medicinska forskarföreningen Semfyc till El País.
– Vi har gjort en ansträngning för att bromsa den här vågen, men livet fortsätter. Vi har patienter med kroniska problem i sina hem som man måste se till, sjukhus som slutat operera. Allt sådant måste man börja ta tag i.
(Mattias Mächs/TT)