Skönhetsdrottning: ”Många kineser lever i rädsla och riskerar förföljelse”
Anastasia Lin i en stillbild från filmen "Badass Beauty Queen". Foto: Lofty Sky Entertainment


Anastasia Lin gick från hyllad internationell stjärna i Kinas statliga medier efter att ha vunnit Miss World Canada, till att se sin far få sin försörjning förstörd på grund av att hon inte kunde hålla tyst om övergreppen av de mänskliga rättigheterna i sitt hemland.

29-åringen beskrivs av Globe and Mail-redaktionen som skönhetsdrottningen som Kina först beundrade och sedan tog avstånd ifrån. Hon avslöjar i en intervju att hon fått höra av många kineser i landsflykt att de oroar sig för förföljelse från andra kineser. Det gäller även deras egna familjemedlemmar och är på grund av den fruktan som kommunistiska partiet har ingjutit hos kineser.

Anastasia Lin säger att kommunisterna i Kina har haft som mål att skapa en mycket falsk och onaturlig rädsla hos befolkningen, vilket lett till att många fastlandskineser känner sig skyldiga att förfölja människor som står upp mot den kinesiska regimen.

– Du är skyldig att stå upp för partilinjen och förtrycka dina medmänniskor, säger Lin i en intervju med tankesmedjan Menzies Research Center.

Lin ger som exempel vad polisen gjorde mot en gymnasieelev i Adelaide, Australien.

– Hon berättade för mig att när hennes pappa åkte tillbaka till Kina så ville polisen ”ta en kopp te” med honom, eftersom hennes familj är ganska frispråkig här i Australien.

– Att bli inbjuden på te är ett kinesiskt sätt att säga att du kommer att bli hotad av polisen i ett privat samtal, förklarar Lin.

– De sade till honom att om han fortsätter att prata om saker som den kinesiska regeringen inte gillar, så kan dottern... när hon söker till Adelaide University, så kan hennes ansökan avslås. Och det här i Australien.

– Tyvärr, vissa australiensiska universitet... de går Peking till mötes, tystar yttrandefriheten, avbryter talare som är känsliga för den kinesiska regeringen och ger inte dessa studenter en säker miljö att vara i när de kommer hit för att studera, säger Lin.

Lin säger att hon känner till det kinesiska kommunistpartiets hotelser alltför väl.

Hennes pappa, som var en mycket framgångsrik affärsman i Kina, krävde att Lin skulle sluta tala offentligt om övergreppen av de mänskliga rättigheterna i Kina efter att hon vunnit Miss World Canada-titeln i Vancouver 2015.

"Sluta med det, annars förstör du familjen", sade han till Lin och fick henne att förstå att han stod under polisens hot.

– När jag vann och de kinesiska medierna rapporterade om det på ett trevligt sätt, så skickade människor från hela Kina gratulationsmeddelanden till honom, erinrar sig Lin.

– Kinesiska medier intervjuade honom till och med och skrev om honom som den här underbara pappan som hade uppfostrat en så väldigt speciell dotter.

Miss World Canada Anastasia Lin talar med reportrar vid ett evenemang som hölls till hennes ära på The Spoke Club i centrala Toronto, den 15 december 2015. Foto: Matthew Little/Epoch Times

Men när han hotade med att förneka henne, säger Lin att en sak blev tydlig för henne: Att den kinesiska regimen fortfarande använder samma taktik som den som användes mot familjerna som splittrades under Kulturrevolutionen. Det är samma taktik som används idag som den som användes mot det samhälle som då bröts ner, allmänheten var fienden som skulle avrättas...

– Det är en hemsk sak.

– Jag tror att det kommunisterna försökte göra var att förstöra familjebanden, den mycket grundläggande instinkten hos människor. Och det är exakt det de försöker göra mot mig nu.

Lin säger att efter en viss självrannsakan så förstod hon att hennes pappas handlingar kom av rädsla. Det var då hon bestämde sig för att hon inte ville upprepa vad den tidigare generationen hade gjort och att hon istället skulle lyssna på sin egen röst.

– Jag kände att efter att ha fattat det beslutet så kom jag närmare och närmare det sätt som jag faktiskt vill leva på, som en medveten varelse, säger Lin.

Anastasia Lin i en stillbild från filmen "Badass Beauty Queen". Foto: Lofty Sky Entertainment

Enligt Lin så är den här tragiska situationen en verklighet för många kinesiska familjer runt om i världen.

– De använder det som ett vapen för att skapa rädsla bland kineser, säger hon om regimen.

– De kontrollerar Kina med hjälp av lögner och manipulation.

Förvrängt och manipulerat

Lin säger att de senaste händelserna i Kinas nutidshistoria, som Kulturrevolutionen, har förvrängt och manipulerat fastlandskineser, något som hon lade märke till efter sin flytt till Kanada från Hunan, Kina, vid 13 års ålder.

– Jag är inte rasistisk nu, säger Lin.

– Föreställ dig ett mycket vackert djur som plötsligt tvingas förbereda sig för strid och därmed eliminerar all sin naturliga elegans som det föddes med, säger hon efter att ha reflekterat över sitt liv i Kina.

Lin har själv varit kommunistisk ungdomsledare i Kina, med uppgift att samla sina klasskamrater för att titta på obligatoriska propagandavideor och upprepa kommunistpartiets slagord.

Lin säger att efter att hon hade flyttat till Kanada så såg hon en stor skillnad mellan fastlandskineser och andra kineser.

Anastasia Lin med sin mamma när Lin tog sin examen i Kanada. Foto: Privat

– När jag besökte Taiwan så såg jag de taiwanesiska byråkraterna, hur de agerade... Plötsligt kände jag all denna glädje, säger Lin.

– Det var nästan som om jag hade sett vad Kina skulle ha kunnat vara, kan vara om kommunisterna inte hade tagit över. Där finns mildheten, den nåd som våra förfäder lämnade efter sig.

– Tidigare, eftersom kineser trodde på det gudomliga, vi hade Gud, och naturligtvis, kommunism är ateism. Så för dem är traditionell tro kommunistpartiets största fiende eftersom det är det hinder som står i vägen för dem för att få total kontroll över de kinesiska medborgarnas sinnen och hjärtan.

– Det var därför Kulturrevolutionen inte var ett misstag; det var inte Maos strategiska misstag. Det var en avsiktlig utrotning av det kinesiska kommunistpartiets största fiende.

Medlemmar av Röda Brigaden i Kina, den 18 januari 1967. Mao använde gruppen som propagandaverktyg och till att förstöra Kinas kulturskatter. De Röda brigaderna tilläts också av kommunistregimen att skada människor som betraktades som dissidenter. Foto: Ian Brodie/Express/Getty Images

Lin säger också att enligt hennes åsikt är skillnaden mellan Kina och västvärlden inte att kineserna inte vill ha eller uppskattar frihet.

– I Kina vill vi också ha frihet. Men den finns inte där; den togs bort av Kinesiska kommunistpartiet. Det är skillnaden.

Hon uppmanar västvärlden att inte ta friheten för given. Annars kanske vi måste kämpa för den, precis som demonstranterna i Hongkong.

– Den är det privilegium som våra förfäder... våra farfäder och fäder gjorde rätt, och vi lever i ett samhälle där vi kan vara fria. Ta det inte för givet.

Anastasia Lin talade vid Centre for Independent Studies den 22 augusti, där det diskuterades om det är "Dags att bli tuffare med Kina”. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.