Skåne börjar testa mer personal i äldrevården
Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under Regions Skånes pressträff på torsdagen. Foto: Johan Nilsson/TT


Skånes äldreboenden är milt drabbade av covid-19 jämfört med övriga landet – och för att hålla i trenden börjar Region Skåne provtesta mer personal i äldreomsorgen från och med torsdag.

– Poängen är att få tillbaka personer i arbete tidigare, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

Nya siffror från Socialstyrelsen visade på onsdagen att nästan varannan avliden i covid-19 i Sverige bodde på äldreboenden.

Skåne har klarat sig relativt lindrigt undan både totalt sett och i äldreomsorgen. Knappt tio procent av regionens 312 äldreboenden har en eller flera boenden som smittats med covid-19, enligt Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

– Varje boende som drabbas är en tråkig händelse. Men ur ett nationellt perspektiv är det lågt, och vi måste jobba och ligga i för att det ska fortsätta så, säger hon.

Därför börjar Region Skåne provtesta mer personal i äldreomsorgen för covid-19. Först ut är personal i Kristianstads kommun och planen är sedan att fortsätta med övriga kommuner nästa vecka.

Ska provtas inom 72 timmar

Provtagningen gäller inte alla med symptom utan ska i första hand riktas mot de boenden som är särskilt belastade och drabbade av viruset.

– Det gäller att man provtar i en tidig fas av sjukdomen, inom 72 timmar för att fånga de som är positiva. Poängen är att få tillbaka personer i arbete tidigare, om man vet att det är covid behöver man stanna hemma längre, säger Eva Melander.

TT: Varför börjar ni inte med flera kommuner samtidigt?

– Vi måste testa systemet så att det funkar. Det är en ganska komplicerad process och i stället för att starta direkt vill vi testa i en mindre skala först. Vi gjorde precis samma sak med sjukhuspersonalen.

Totalt har 92 personer som konstaterats smittade med covid-19 avlidit i Skåne, enligt torsdagens statistik. Antalet konstaterade fall uppgår till 973 och 89 personer vårdas på sjukhus, varav 20 intensivvårdas.