Sjung in våren med Orphei Drängar – hemma


För Uppsalabor är konserten med den ansedda kören en stående punkt på vårfirandet den sista april. I år blir det dock ett annorlunda firande. Sången sänds istället via Sveriges Radio.

För många är sångsällskapet Orphei Drängars, eller OD:s, vårsånger den sista april varje år det som gör den här dagen till en högtid. Uppsala universitets aula där konserten hålls, brukar då fyllas och även i parken utanför samlas människor för att lyssna via högtalare.

På grund av den rådande situationen där vi undviker att samlas i större sällskap har man dock fått ställa in den traditionsenliga konserten, meddelar OD.

– När det är kris och människor är oroliga fyller kultur och traditioner en extra viktig funktion. Därför vill vi ge alla möjligheten att tryggt och säkert kunna njuta av OD:s välkomnande av våren hemma i sitt kök, säger OD:s dirigent Cecilia Rydinger.

Istället får vi chans att höra och sjunga med i deras sånger via Sveriges Radio P4 Uppland. Sången är inspelad bland annat vid förra årets firande den 30 april, men kommer att livepresenteras av Samuel Åhman, OD:s presentatör.

Foto: Orphei Drängar

Sällskapet bildades av några studenter 1853 i Uppsala. Namnet kommer från Bellmans Fredmans fjortonde epistel som inleds ”Hör, I Orphei Drängar, stämmen Edra strängar!” Det handlade om fyrstämmig manskörssång och man satte snart målet att bli en elitkör. 1870 gavs den första vårkonserten och sedan dess har sällskapet framträtt runt om i världen, bland annat i Royal Albert Hall, och vid Nobelmiddagen.

Under åren har OD letts av kända dirigenter som Hugo Alfvén (1910-1947), Eric Ericson (1951-1991), Robert Sund (1991-2008) och nu Cecilia Rydinger.

Sveriges Radio sänder konserten den 30 april klockan 15.00, men kan också höras på sverigesradio.se/uppland.

Här hörs sällskapet sjunga Drottning Vår.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.