En man dog efter att ha krockat med sin motorcykel, en kvinna omkom då hon blev påkörd av en buss. Hittills har sju personer fått sätta livet till på landets vägar under denna mörka trafikhelg.
Riksdagens nollvision om att ingen ska dödas eller skadas för livet i vägtrafiken är långt ifrån uppfylld denna helg i juli. Tre personer har omkommit i motorcykelolyckor, två personer har omkommit efter att ha blivit påkörda, en singelolycka har kostat en människas liv och lastbilsförare har omkommit efter att ha kolliderat med en personbil. Hittills har sju personer omkommit och många fler har skadats.
– Det är helt vanliga olyckor som har hänt, även om det är tragiskt. Olyckorna har haft sina olika orsaker och inte berott på något särskilt. Det handlar om att ta det försiktigt i trafiken när man åker där det är mycket bilar, säger Linda Corsvall vid Trafikverkets presstjänst till TT.
Sommartrafiks risker
Först efter sommaren kommer Trafikverket ha statistiken som kan visa om årets sommar varit ovanligt olycksdrabbad. Olyckor är kopplade till hur många som är ute på vägarna, det innebär att vi har toppar under storhelger som jul, påsk, midsommar - men också helger under sommaren när många reser hem från semestern.
Motormännens vd Fredrik Daveby tror att vi underskattar riskerna som finns i sommartrafiken.
– Faktorn med hur många bilar som är i rörelse betyder som regel mer än väglaget. Förutom den här blixthalkan som kommer varje år är vi rätt förberedda på vintern och lär oss att anpassa oss efter väglaget, säger han till TT.
Undvik trafik
Olyckorna som inträffat i helgen har alla haft olika orsaker. Men för att öka säkerheten finns det mycket man själv kan råda över. Förutom att vara nykter är det viktigt att vara utvilad, anpassa körningen efter väglaget och ha koll på däck och hastighet. Att undvika tider och dagar då många är ute och åker är också ett mycket gott råd, anser både Motormännen och Trafikverket.
– I samband med stora helger går vi därför ut och talar om vilka vägar där det kan vara mycket trafik, men också tipsa om vägar där det finns fartkameror och mitträcken. Det går lite långsammare men det är de säkrare vägarna, säger Linda Corsvall.
(TT)