Sjömanstornet tillhör Göteborgs mest välkända landmärken. I sommar öppnas tornet upp för besökare när Sjöfartsmuseet Akvariet tar över verksamheten.
Sjömanstornet stod färdigt 1933 och invigdes den 14 juli samma år av kung Gustaf V, samma dag som Sjöfartsmuseet invigdes. Den 1 juli 2017 tar museet efter många års uppehåll åter över driften av tornet, som ägs av Higab.
– Sjömanstornet är ett viktigt landmärke i Göteborg och vi har märkt att det också har en stor plats i göteborgarnas hjärtan, såväl unga som äldre. Det känns väldigt bra att få öppna upp det igen, säger Björn Varenius, museichef på Sjöfartsmuseet Akvariet.
Tornet restes till minne av de svenska sjömän som miste sina liv ombord på svenska handelsfartyg under första världskriget. Namnen på de 690 sjömän som omkom, varav 15 kvinnor, och de 98 fartyg som förliste finns inskrivna i sockeln på tornet. På toppen, 62 meter över havet, står Ivar Johnssons bronsskulptur Kvinna vid havet, populärt kallad Sjömanshustrun.
– Tornet har sin plats i svensk arbetslivshistoria och är typiskt för sin tid, säger Karl Hellervik, intendent på Sjöfartsmuseet Akvariet. Bygget togs emot nästan som ett hån av dem som var föremål för det: sjömännen och de efterlevande. Under första världskriget hade man lovat sjömännen arbetslöshetsförsäkring, åtta timmars arbetsdag, med mera. Men istället för ett bättre liv fick de ett monument.
Sjömanstornet kommer att hållas öppet under fyra lördagar i juli – augusti, med totalt åtta visningar: 8 och 22 juli samt 12 och 26 augusti. De guidade visningarna kommer kryddas med såväl historiska fakta som berättelser om livsöden knutna till tornet.
– Sommaren 2017 testar vi hur vi på bästa sättet ska driva tornet. Om intresset finns och våra rutiner fungerar kan det senare bli aktuellt att utöka öppethållandet. Vi vill ge göteborgarna möjlighet att uppleva den fina utsikten och hoppas självklart kunna hålla öppet i större utsträckning framöver, säger Björn Varenius.