Turister shoppar för miljarder i Sverige
Shoppande turister är en viktig och ökande intäktskälla för den svenska handeln. Här är Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT-arkivbild


Handelns intäkter från shoppande turister hamnade på 63 miljarder kronor i fjol, en ökning med 10 miljarder jämfört med året innan. Den snabbt ökande e-handeln växte "bara" med 9 miljarder samma period.

De nya shoppingsiffrorna finns i en rapport från branschorganisationen Svensk Handel. Shoppingturism är beteckningen både för Sverigebesökare som rest hit med det uttalade målet att handla och mer vanliga turister som shoppar när de är här. Förra året spenderade den ihopslagna gruppen 63 miljarder kronor på inköp i svenska butiker i 151 av landets 290 kommuner, enligt rapporten. Av den summan hamnade 13,4 miljarder kronor som momsintäkter i statskassan.

De utländska besökarna stod för 9 procent av handeln i fysiska butiker och fram till 2025 kommer den andelen att öka till mellan 11 och 13 procent, enligt Svensk Handels prognoser.

När det gäller shopping skiljer sig turisterna som kommit hit avsevärt från oss svenskar när vi åker utomlands. Vi lägger över hälften av reskassan på resor, transport och boende. Turisterna i Sverige lägger nästan lika mycket, eller 47 procent, på detaljhandeln.

(Björn Ewenfeldt/TT)