Ett 20-tal personer i Vivalla i Örebro har sedan 2013 rest till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Omkring ett 15-tal av dem har återvänt. Nu är shiamuslimer i staden oroliga för att fler ska återvända till staden. Det rapporterar SVT.
Omkring 300 IS-medlemmar har rest från Sverige till Syrien eller Irak. Ungefär hälften har återvänt. Enligt Säpo har Örebro kallats ”den fjärde staden” efter Stockholm, Göteborg och Malmö vad gäller krigsresor till områden som kontrolleras av terrorgruppen IS.
”De hotar oss”
Omran Hashem, ordförande för Shiamuslimska församlingen, ”Ahl Al-Bait kulturcenter”, i stadsdelen Oxhagen, säger till tv-kanalen att man känner sig hotade.
– Redan 2011 klottrade någon ”snart ska ni försvinna härifrån” utanför församlingens lokaler. Vi är säkra på att det var sunniextremister som al-Qaida och IS. De hotar oss i våra hemländer och nu även här.
För några år sedan blev han hotad av en okänd man efter att Hashem kriterade IS i lokala medier. Mannen hade sagt att man en dag kommer att få ”makten i hela Sverige och då kommer du att ångra dig”.
Enligt SVT har moskén regelbunden kontakt med Säpo. Efter hoten har man börjat använda sig av egna vakter utanför lokalen.
– När de kommer tillbaka och vet att det finns en shiamuslimsk moské här, självklart är vi rädda för det. De kanske kommer in och gör någon illa, säger Omran Hashem till tv-kanalen.
Tidigare rapporterade Doku och Expressen att flera IS-återvändare fortsätter att begå grova brott i Sverige. En av de är IS-terroristen Mubashir Qadar som står åtalad för ett brutalt saxmord i Vivalla. Ytterligare en IS-medlem misstänks för att ha sparkat mordoffret.
2013 inledde den lokala polisen i Örebro ett samarbete med Säpo eftersom man främst ville ha information om extremistmiljön i framför allt Vivalla. Enligt SVT Agenda har samarbetet intensifierats och lokalpolisen i området har fått namnlistor på extremistiska grupper och personer.
Yazidier och assyrier är oroliga
Fredrik Malm, tidigare områdespolis i Vivalla, säger till tv-kanalen att man har haft samtal med flera IS-återvändare men möts ofta av ett leende när han frågat vad de har gjort i Syrien.
– Samma typ av leende som när någon ljuger för dig och visar att de undanhåller sanningen. Men då hade vi åtminstone kontakt och det tycker jag är viktigt, så att de inte sluter sig, säger han till Agenda.
Samtidigt är det inte bara shiamuslimerna i Örebro som är rädda för IS-återvändare. Utanför shiamuslimska moskén, ”Imam Ali Islamic Center”, i Järfälla utanför Stockholm, har man både övervakningskameror och larmsystem. Våren 2017 inträffade en brand som man tror var anlagd. Polisundersökningen lades dock ner. Men Haider Ibrahim, ordförande för de islamiska förbunden i Sverige, misstänker att det var IS-anhängare som låg bakom det.
En shiitisk föreningslokal i Malmö utsattes under hösten 2016 för ett brandattentat. Dådet hade hyllats i flera medier som kopplades till terrororganisationen IS. En 30-årig man från Syrien åtalades för terrorbrott. Men rättegången slutade med en friande dom.
Förra veckan rapporterade Sveriges Radio att många assyrier och yazidier i Sverige också är oroliga för IS-återvändare. Detta då deras folkgrupper särskilt har blivit utsatta för fruktansvärda brott av terrorgruppen i Syrien.
Benahe Sino, som är yazidier och bor i Borlänge, säger till radiokanalen att han är rädd för att hans familj ska drabbas av IS i Sverige också. Han känner sig därför inte trygg.
– Man blir ledsen alltså. Det känns att vi fortfarande drabbas av IS. Man känner att man är rädd. Man är rädd för sina barn här alltså. Det är en otrygghetskänsla.
Hans Brun, forskare och terrorexpert, säger till SR att det finns flera grupper i Sverige som är särskilt utsatta för IS-medlemmar, däribland yazidier, assyrier, syrianer, shiamuslimer och judar.