Återvändande jihadister fortsätter att begå brott i Sverige
Islamistkrigare i Syrien 2014. Foto: Fadi al-Halabi/AFP/Getty Images


Flera återvändare från terrororganisationen IS och andra jihadistgrupper i Syrien har fortsatt att begå brott i Sverige. Det handlar bland annat om grova våldsbrott, utpressning, bedrägerier, penningtvätt och stölder. Det visar en granskning som Doku och Expressen har gjort.

En av dem är 31-årige Mubashir Qadar som står åtalad för ett brutalt mord i Vivalla i Örebro förra året. Han reste till Syrien 2013 och återvände året därpå.

”Lägre våldströskel än normalt”

Ytterligare en återvändare från Syrien ska också ha varit delaktigt i mordet genom att sparka på det döende offret.

En 32-årig tjetjen som bott i Sverige i många år återvände från Syrien 2014. Nyligen åtalades han för en serie stöldkupper mot butiker och varuhus i norra Sverige. Han ingår i ett tjetjenskt islamistiskt nätverk i Sverige.

33-årige Al Amin Sultan från Göteborg reste till Syrien 2012 för att ansluta sig till en jihadistgrupp. Året därpå återvände han till Sverige. Enligt Expressens och Dokus granskning är han dömd för grov utpressning i ett stort narkotikamål som har kopplingar till gängmiljön.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Expressen att det är påfallande många av återvändarna som har begått allvarliga brott.

– Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt. Samtidigt är många av dem fortfarande inne i den småkriminalitet som de höll på med redan innan de reste till Syrien, säger han.

Efterlyser ett avhopparprogram

Han menar att myndigheterna i Sverige måste vara mer offensiva och sätta press på de IS-medlemmar som återvänder från Syrien. Han tycker att man omedelbart ska inleda en förundersökning så fort de kommer hem.

Magnus Ranstorp föreslår att man tar fram ett avhopparprogram för dessa personer, liknande det program som används för kriminella gäng. Detta eftersom återvändarna ”har ett batteri av sociala problem”.

I den granskning som Doku och Expressen har gjort återfinns 15 återvändare som har fortsatt att begå brott i Sverige.

Sedan 2012 har cirka 300 personer rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen IS och andra våldsbejakande islamistiska grupper. Omkring hälften har återvänt till Sverige.

De kommuner som har haft flest IS-återvändare är Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö och Borås.

Ett 50-tal IS-anhängare tros ha dött i Syrien. Cirka 100 personer bedöms vara kvar.