loading


Tin Gumuns kärnar mjölk som ska bli smör i uteköket på Karl-Tövåsens fäbod. Foto: Sofia Drevemo
Tin Gumuns kärnar mjölk som ska bli smör i uteköket på Karl-Tövåsens fäbod. Foto: Sofia Drevemo
Kultur

Sevärdheter: Levande fäbod lockar besökare i Rättvik

Sofia Drevemo

Strax norr om Rättvik i Dalarna ligger Karl-Tövåsens fäbod. Till skillnad från många fäbodar i Sverige är Karl-Tövåsens fäbod fortfarande verksam och har varit i bruk varje sommar sedan åtminstone 1663.


I början på juni vandrar kor och människor nästan en mil då det är dags att flytta in på fäboden för sommaren. Det är en vandring som människor och djur gjort i nästan tusen år. På Karl-Tövåsens vistas sedan kor, getter, grisar, höns, katter och människor hela sommaren, tills det är dags att åter vandra tillbaka till ladugården någon gång i mitten på augusti.

Om: Karl-Tövåsens fäbod

 

Exakt hur gammal fäboden är vet man inte, men man vet att den varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663, då den första gången nämns i skrift. 

Den 10 juni, Svantedagen, var enligt tradition buffringsdag, då man flyttade djur och proviant för en lång tid. Datum och tid bestämdes gemensamt eftersom ingen fick komma åt det saftiga betet före någon annan. 

I en kreaturslängd från 1830 kan man läsa att det var 26 gårdar som nyttjade Karl-Tövåsens fäbod. Fäbodens namn har stavats lite olika genom århundradena som Kall-Töfåsen, Kall-Täffåsen, Kal-Töfåsen, Carl-Töfåsen och Karl-Tövåsen. Namnet Kall tros vara berget som ligger sydväst om vallen.

Många byggnader har försvunnit genom åren. Går man runt på fäboden ser man rester av både stugor, fjus (ladugårdar) och källare. En stuga som fortfarande finns kvar är ”budstugu”. Den användes förr som stuga åt ”lekunur” – vallkullorna. Stugan tros vara från sent 1600-tal och används i dag som kaffestuga.

Källa: Karl-Tövåsens Fäbod

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Tin Gumuns kärnar mjölk som ska bli smör i uteköket på Karl-Tövåsens fäbod. Foto: Sofia Drevemo
Tin Gumuns kärnar mjölk som ska bli smör i uteköket på Karl-Tövåsens fäbod. Foto: Sofia Drevemo
Kultur

Sevärdheter: Levande fäbod lockar besökare i Rättvik

Sofia Drevemo

Strax norr om Rättvik i Dalarna ligger Karl-Tövåsens fäbod. Till skillnad från många fäbodar i Sverige är Karl-Tövåsens fäbod fortfarande verksam och har varit i bruk varje sommar sedan åtminstone 1663.


I början på juni vandrar kor och människor nästan en mil då det är dags att flytta in på fäboden för sommaren. Det är en vandring som människor och djur gjort i nästan tusen år. På Karl-Tövåsens vistas sedan kor, getter, grisar, höns, katter och människor hela sommaren, tills det är dags att åter vandra tillbaka till ladugården någon gång i mitten på augusti.

Om: Karl-Tövåsens fäbod

 

Exakt hur gammal fäboden är vet man inte, men man vet att den varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663, då den första gången nämns i skrift. 

Den 10 juni, Svantedagen, var enligt tradition buffringsdag, då man flyttade djur och proviant för en lång tid. Datum och tid bestämdes gemensamt eftersom ingen fick komma åt det saftiga betet före någon annan. 

I en kreaturslängd från 1830 kan man läsa att det var 26 gårdar som nyttjade Karl-Tövåsens fäbod. Fäbodens namn har stavats lite olika genom århundradena som Kall-Töfåsen, Kall-Täffåsen, Kal-Töfåsen, Carl-Töfåsen och Karl-Tövåsen. Namnet Kall tros vara berget som ligger sydväst om vallen.

Många byggnader har försvunnit genom åren. Går man runt på fäboden ser man rester av både stugor, fjus (ladugårdar) och källare. En stuga som fortfarande finns kvar är ”budstugu”. Den användes förr som stuga åt ”lekunur” – vallkullorna. Stugan tros vara från sent 1600-tal och används i dag som kaffestuga.

Källa: Karl-Tövåsens Fäbod

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024