Fornnordens mytologi har upplevt en renässans de senaste åren, och allt fler vill veta mer om det skandinaviska folklivet förr i tiden. Sagan om ringen, Marvels Thor, tv-serien Vikings och Skyrim är bara några exempel på asatron i populärkulturen.
Myten är närvarande överallt. Du behöver bara kliva utanför dörren för att mötas av ett hav av folkminnen, som befinner sig där, mitt framför dina ögon. Ett stenblock, en skogsglänta, en gammal sed eller ett ortnamn kan mycket väl vara omgärdat av en djup historia och dold symbolik som når bortom skrivna källor – till mytens domän.
På gångavstånd från mig exempelvis, längs med Uppsalaåsen i Gamla Uppsala, reser sig de tre kungshögarna där den mytomspunna Ynglingaätten enligt populär utsago har sina sista vilostäder. Intill gravhögarna ligger Tingshögen där sveafolket, under Svitjods anrika dagar, skipade lagar och fattade beslut, vanligtvis i anslutning till disabloten som förrättades i Uppsalas hednatempel varje vårdagjämning. Bakom de gräsklädda kungshögarna tornar profilen av Gamla Uppsala kyrka upp sig, den började byggas på 1100-talet, efter kristnandet av Skandinavien – kanske på samma plats som kultplatsen.