De har rullat på Stockholms gator i över ett år. Men Sveriges enda segwaypoliser väcker fortfarande uppmärksamhet.
– Jag får ställa upp på ett och annat foto, säger polisen Mikael Ericson.
De går fort och smidigt vilket gör att polisen kan täcka större områden. Särskilt i Gamla stan i Stockholm har effekterna av segwaypolisens insatser märkts av.
–Ficktjuveriet har vi fått ner till en ”behaglig nivå”. Vi är synliga hela tiden, pratar med turister och guider om det, säger Mikael Ericson på sin segway.
En ambassadör
Men att vara huvudet högre än alla andra ställer sociala krav på polismannen. Uppmärksamheten gör att kontakten med människor blir många. Det kräver helst en utåtriktad polis.
– Det är som en liten piedestal och det tycker vi är bra. Uppmärksamheten skapar en medvetenhet om vår närvaro, säger Peter Ågren, lokalpolischef i Södermalm.
Segawaypolisen blir också lite av en ambassadör för Sverige i och med många möten med turister.
Jag är troligtvis den enda myndighetsperson som representerar Sverige som de träffar under sin korta vistelse här. Då måste det vara ett positivt möte, säger Mikael Ericson, som dagligen fotograferas tillsammans med turister och andra.
Packar med hundmat
Södermalmspolisen trygghetsgrupp har fyra segways. Batteriet håller för ett arbetspass vilket innebär ungefär 3-4 mil på hjul.
Fordonen är utrustade med två lådor som innehåller bland annat en hjärtstartare, pulversläckare och läkarväska. Men Mikael Ericson har med sig lite extra saker för säkerhets skull.
– Jag har leksaker, nallar, ifall jag träffar barn. Hundmat till arga hundar. Jag har det mesta, säger han.
TT: Kan man inte bli bestulen på sin segway?
– Nej, jag har en klocka på min arm som jag både kan stänga av och larma den med. Det är klart att det går att stjäla den men då blir det jobbigt då den både vibrerar, larmar och låser sig.
(Marko Säävälä/TT)