Scenartisten Lill Lindfors förmedlar glädje och livsenergi på scenen sedan flera decennier. Här berättar hon om sitt liv och sina tankar om att konsten och kulturen behövs mer än någonsin i vårt samhälle.
Det är några månader sedan Lill Lindfors spelade änkekejsarinnan Maria Fjodorovna i Broadwaymusikalen Anastasia vid Malmö opera. Förra veckan var hon tillbaka vid operahuset för att tillsammans med andra välkända artister delta i välgörenhetskonserten Starlight. Hon har synts på scen, film och i tv i olika sammanhang i Sverige och utomlands, och är en av våra mest välkända scenartister. I över sextio år har hon arbetat inom nöjesbranschen som sångerska, komiker, skådespelerska, programledare och teaterdirektör, och är dessutom både kompositör och textförfattare till egna shower och barnböcker. På scenen utstrålar hon ofta glädje, energi och stor professionalism; i mötet med henne, när scenljusen släckts, är hon dock lågmäld och eftertänksam. Vi möts i hennes lägenhet i Stockholm och samtalar om livet och kulturens unika möjligheter.
– Det finns i dag forskning som beskriver vilken betydelse kultur har för människor. Vi vet att musik, konst och kultur kan hela människor. På Universitetssjukhuset i Örebro kan man beställa musik, för man vet att kulturupplevelser kan ha en smärtlindrande effekt och ha en positiv inverkan. Att det finns en bokvagn på sjukhus kan betyda mycket för inlagda patienter, men hur många bokvagnar finns kvar i dag? I vårt samhälle stryker man det som är lättast att stryka i tillvaron. Man tar bort viktiga tillval och estetiska ämnen i skolan, och det förhållningssättet speglar hur ekonomin tillåts styra alldeles för mycket i Sverige. Man ser inte hur viktig kulturen är och vad den kan göra med människor. Har man ett sår och sätter på ett plåster kan man se när det har läkt, men det är inte lika lätt att se det som läks inuti en människa.