Riksrevisionen menar att effekten av arbetsprincipen inte är mätbar och att särskilda händelser som pågår mer än några dagar gör större skada än nytta. Dokumentationen och uppföljningen av särskilda händelser får också besk kritik.
Den 28 mars i år offentliggjorde Riksrevisionen en granskningsrapport som behandlar polisens arbete med så kallade särskilda händelser, i första hand inom ramen för arbetet mot grov brottslighet. Kritiken mot Polismyndighetens arbetssätt handlar både om metoden som sådan och om stora brister i polisens egen dokumentation och utvärdering av insatserna. Det handlar i första hand om administrativa problem, till exempel avsaknad av eller oklara rutiner för hur och var dokumentation ska registreras. Det handlar också om att det inte finns ett sammanhållet verktyg för dokumentation av särskilda händelser, liksom stora oklarheter i beslutsprocessen kring särskilda händelser.
Det kanske viktigaste resultatet av Riksrevisionens granskning är att man konstaterar att särskilda händelser som avser grov brottslighet riskerar att allvarligt påverka den ordinarie polisverksamheten, vilket flera bedömare menar gör att förebyggande arbete slås ut. Det leder till en påtaglig risk för att den grova och organiserade brottsligheten i stället ökar.