Särskild taxa för djurens utsläpp

Nya Zeeland: Utsläppsrätter för lantbruket

Nya Zeelands regering vill minska antalet får och kor för att få ner utsläppen av metangas som bildas när djuren idisslar. Foto; Martin Hunter/Getty Images


Snart kan bönder i Nya Zeeland bli de första i världen att få ett separat prissättningssystem för utsläpp av växthusgaser, vilket inkluderar skatt på den metangas som får och kor producerar när de idisslar.

Nya Zeelands regering har antagit ett förslag som innebär att bönderna ska betala för utsläppen av metangas och lustgas efter individuella beräkningar i stället för att de baseras på ett nationellt genomsnitt. Förslaget kommer från He Waka Eke Noa, en samarbetsorganisation mellan jordbruksledare och regeringen.

Förslaget kom som svar på växande kritik mot jordbrukssektorn, eftersom jordbruket anses vara den näringsgren som släpper ut mest växthusgaser. Ungefär hälften av Nya Zeelands bruttoutsläpp sägs komma från lantbruket, men bönderna är ändå undantagna från landets system för handel med utsläppsrätter (ETS). Regeringen är överens med He Waka Eke Noa om att det vanliga systemet för handel med utsläppsrätter inte är tillämpligt när det gäller att få bönder att minska utsläppen av växthusgaser.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!