Så här års är det bra läge att samla ätliga späda gröna blad. Våren har minst sagt varit trög, åtminstone i vår del av landet (Uppland) men de senaste veckorna har det i alla fall kommit loss lite.
Jag är inget vidare på att känna igen växter, något jag tänkte försöka öva upp, så därför börjar jag med något jag faktiskt redan känner igen: Kirskål. Det här är ett ogräs för de flesta, och något man absolut inte vill ha i trädgården, eftersom det sprider sig och tar över snabbt. Det är dock också en gammal kulturväxt som odlats som både mat och medicin.
Även om man inte redan är bekant med kirskålen är den rätt lätt att känna igen, med sina trefingrade blad, även när de är rätt små. Och det är när de är små man vill ta dem, i alla fall som mat. Så fort de blir lite större blir de snabbt beska.

Kirskålen tittar upp där i mitten. Foto: Aron Lamm
Kirskål växer gärna i parker och trädgårdar, men är lite ovanligare i skogen. Vi hittade dock ett litet bestånd i närheten av ett dike i skogsmarken nära där vi bor, så det var bara att plocka! På tio minuter hade vi plockat ihop blad så det räckte till att ha i en matig sallad.

Plockad kirskål. Foto: Aron Lamm
Det passade bra med lite smakrika ingredienser, som oliver, rädisor och vårlök, eftersom kirskålen även i sitt späda tillstånd är en aning besk. Den kan med fördel även användas som spenat, i stuvningar, fyllningar och liknande.

Sallad med kirskål. Foto: Aron Lamm
Jag tänkte dock att jag skulle lära mig känna igen och hitta en ny växt också, och det blev löktrav. Även det här är en faktiskt riktigt lätt växt att känna igen, på de karakteristiska bladen, och den är också rätt vanlig i trädgårdar, parker och skogskanter i syd- och mellansverige, i skuggiga lägen. Den har en lukt och smak av lök eller vitlök. Jag försökte lära mig hur den ser ut och kollade efter den lite hemmavid, men hittade inget.
Plötsligt en dag på väg till jobbet kastade jag dock en blick vid vägkanten, utanför en trädgård och tyckte att jag kände igen löktrav. Jag plockade ett blad, och det luktade lök. Definitivt rätt!
Löktrav. Foto: Aron Lamm
Det visade sig att hela promenaden från där jag parkerade till arbetsplatsen var mer eller mindre kantad av löktrav, så jag kunde välja ett bra litet bestånd som låg en bit från stigen, och plockade snabbt ihop nån liter späda blad.
Plockad löktrav. Foto: Aron Lamm
Enligt tips från internet så passar löktrav bäst färsk och ouppvärmd, men jag tänkte pröva nåt annat än en sallad, så jag testade det här receptet på löktravspesto. Blev riktigt gott!