Det svenska samhället befinner sig under ett tryck som på sikt sannolikt kommer att förändra det i grunden. Det är främst tryggheten som uppmärksammats hittills när man talar om den förändrade situationen till följd av massinvandringen. Men i andra ledet kommer alla institutioner som utformats för ett högtillitssamhälle att påverkas.
Vad man än tycker om nettoeffekten så är de flesta svenskar i dag förmodligen ense om att de drygt 2,5 miljonerna uppehållstillstånd som beviljats de senaste 40 åren har förändrat landet radikalt. Att den grova gängrelaterade kriminaliteten hade sett likadan ut om vi fört en mycket mer restriktiv invandringspolitik är inte sannolikt, vare sig man skyller det på bristande så kallad integration och socioekonomiska faktorer, eller menar att det var oundvikligt.
Brottslighet är dock inget som bekämpas enbart med polis, särskilt inte när det gäller rekrytering till vad man kallar livsstilskriminalitet, och utvecklingen av parallellsamhällen. Socialtjänsten, som är en tämligen stark maktfaktor i det moderna svenska samhället, är bara en av flera institutioner som lär hamna under starkt tryck de kommande åren.