2023 – ett oskrivet blad i skuggan av stora världshändelser

Illustration: Jens Almroth


När ni håller denna tidning i handen är det troligen årets sista dag, eller så är vi rentav inne på 2023. 2022 var ett händelserikt år – dock kanske inte främst på de sätt man önskar sig. 

Det som historien lär minnas 2022 för är Rysslands invasion av Ukraina, och för svenskt vidkommande beslutet att gå med i Nato, som en direkt följd av det förstnämnda. Att vi fick en ny regering efter två mandatperioder av rödgrönt styre lär få svårt att mäta sig med detta.

Ingen av de två historiska händelserna har dock fått sin förlösning. Sverige är fortfarande inte med i Nato, och kriget i Ukraina har utvecklats till det utdragna moras för alla inblandade som man kunde ana relativt tidigt, trots båda sidors utfästelser om den andres snara nederlag.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!