En tänkbar regeringskris, lågt väljarstöd och intern kritik. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är hårt pressad – men står fast vid att las-utredningens förslag ska bli lag:
– Vi kommer inte att backa.
När Nyamko Sabuni framförde sitt tal på Liberalernas partiråd i Stockholm nämnde hon inte de kraschade las-förhandlingarna. Inte med ett enda ord. Men efter talet, i Tensta biblioteks foajé, försvarar hon återigen sin ståndpunkt i en intervju med TT:
– Vi var medvetna om att förhandlingarna kanske inte skulle komma i mål. Det är därför det står i januariavtalet: att om partnerna inte lyckas, så tillsätter vi en utredning. Det utredningen kommer fram till är det som ska bli lag, säger Nyamko Sabuni.
TT: LO sa nej till las-avtalet. Vad skulle krävas för att du ska ändra dig i frågan?
– Att LO sätter sig med de andra partnerna och kommer överens, svarar Sabuni snabbt.
"Riskerar en kris"
Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm, tycker inte att nyttan med att hålla fast vid utredningsförslaget står i proportion till vilket politiskt kaos som en regeringskris och ett möjligt extra val skulle kunna leda till.
Nyamko Sabuni svarar på kritiken:
– Hon har rätt i att det riskeras en kris, men det är inte Liberalerna som står för de riskerna, säger Sabuni och hänvisar till Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring.
– Och det är Stefan Löfven som behöver hantera den frågan, fortsätter Sabuni.
L-ledaren betonar att partiet inte kommer att backa från att göra lag av las-utredningen.
Samtidigt brottas Liberalerna med lågt väljarstöd, i alla fall om en ska tro opinionsmätningarna. SVT/Novus väljarbarometer för oktober, som presenterades i veckan, visade att partiet fortsätter ligga under riksdagsspärren och efter partiledardebatten i SVT fick Nyamko Sabuni lågt betyg av tittarna.
TT: Hur ska ni vända den negativa trenden?
– Genom att göra det vi nu gör: vi utvecklar politik, vi kommunicerar den, vi gör det vi säger att vi ska göra. Det är så vi bygger förtroende, det är så vi också kan vinna valet 2022, säger Nyamko Sabuni.
Jämförde med 80-talet
Under Nyamko Sabunis tal på partirådet var det helt andra frågor som avhandlades. Bland annat gängkriminalitet.
– Järva är nu ett område där jobben är färre och bidragen fler. Där vi i stället för att se barn som leker ser småpojkar som är grindvakter till de kriminella gäng som nu utfärdar utegångsförbud, sade Sabuni.
Hon jämförde hur det är i Tensta i Järvaområdet i dag med hur det var där på 1980-talet, när hon var tonåring. Hon beskrev det som en tid då hon och hennes kusiner kände sig trygga. Hon är ändå glad över att föräldrarna valde att bosätta sig i Kungsängen.
– Det gav mig en chans att lära mig svenska på riktigt. Det gav mig möjlighet att visa vad jag kunde på en anställningsintervju i stället för att bli bortsorterad vid ansökan. Det gjorde att jag inte behövde ljuga när jag svarade på frågan – och var bor du någonstans?
Låga förväntningar
Nyamko Sabuni talade också om hur förödande det kan vara med låga förväntningar, vilket hon själv upplevt.
– För jag var en duktig flicka, jag gjorde mina läxor och jag presterade okej. Men när jag sa till min lärare att jag nöjer mig inte med treor – jag vill ha fyror och femmor så kom orden tillbaka: ”Nyamko, du är invandrare, det här är jättebra”.
Hon sade att en drivkraft för hela hennes politiska gärning är att detta aldrig ska drabba andra barn.
Därför satsar Liberalerna på att göra förorterna tryggare, bland annat genom ett bostadspolitiskt program.
Liberalernas partiråd, är partiets näst högsta beslutande organ, och hålls varje år som det inte är landsmöte, som är det högsta beslutande organet. Årets partiråd hålls digitalt på grund av pandemin.
(Petronella Uebel/TT)
(Klara Stefansson/TT)