LO-förbund säger nej till las-förslag
LO-ordföranden Susanna Gideonsson kommenterar las-förhandlingarna på en presskonferens på fredagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT


LO-styrelsen har enhälligt röstat nej till det las-förslag som lagts fram. Det innebär att förhandlingarna strandat igen och att risken för regeringskris aktualiseras igen.

– Vi har verkligen, verkligen försökt ända in i kaklet att få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson på en presskonferens.

– Tyvärr på helheten höll inte det bud som vi har fått, så vi kunde inte göra annat.

Susanna Gideonsson säger också att hon inte tycker att den politiska inblandningen har varit av godo.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att förhandlingarna varit konstruktiva, men håller med om att lagförslaget varit till nackdel.

Beslutet innebär att LO-styrelsen lämnar en rekommendation att rösta nej till representantskapet som fattar det slutliga beslutet i frågan nästa vecka.

Nu hotar regeringskris

Förhandlingarna handlar bland annat om anställningsskydd och omställningsförsäkringar och är tänkt att bli ett slags huvudavtal på svensk arbetsmarknad.

Nu finns en överhängande risk att politikerna lagstiftar enligt det utredningsförslag som togs fram i juni. Kring detta har det blivit politiskt storbråk och ytterst hotar regeringskris.

På frågan hur hon ser på att LO:s beslut kan utlösa en regeringskris svarar Susanna Gideonsson att LO:s uppgift är att förbättra för medlemmarna.

– Det får de politiska partierna hantera, säger hon om den möjliga regeringskrisen.

Las-frågan hamnar nu återigen på Stefan Löfvens bord, menar Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet.

– Nu är det upp till politikerna att avgöra vad som händer med las. Men frågan kan också komma upp i den pågående avtalsrörelsen. Kommer lagstiftning i linje med utredningen finns det inget som hindrar facken från att ta till strejkvapnet i avtalsförhandlingarna. Frågan är alltså långt ifrån över, säger han.

"Tveksamma från början"

Förhandlingarna inleddes på torsdagsmorgonen sedan parterna under visst hemlighetsmakeri i onsdags meddelat att las-förhandlingarna skulle återupptas efter de kraschade samtalen för drygt två veckor sedan.

Tongångarna har dock låtit negativa det senaste dygnet och på väg in till styrelsemötet sade flera fackrepresentanter att de var pessimistiska inför möjligheterna att nå en överenskommelse.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början, säger Sekos ordförande Valle Karlsson på väg in i LO-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Det är arbetarrörelsen som har haft svårast att smälta arbetsgivarnas krav på ett uppluckrat anställningsskydd — något som bland annat ska bytas mot bättre ersättningsnivåer vid uppsägningar.

Parallellt har det uppstått en intern kris inom LO-familjen där de mer kritiska förbunden till förhandlingarna ifrågasatt LO-ledningens agerande.

TT söker representanter från parterna för kommentarer.

(Olle Lindström/TT)
(Lucas Brischetto/TT)

Fakta

Så tar LO beslut

(TT)

Förslaget till las-avtal mellan LO, tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv ska godkännas av respektive parts beslutande organ.

I LO:s fall ska först LO-styrelsen, bestående av de 14 förbundens ordförande, besluta om en rekommendation till LO:s beslutande organ, representantskapet.

Enligt ett tidigare beslut måste las-förslaget få ett godkännande av minst 60 procent av representantskapets ledamöter.

Därefter ska varje förbund rösta om de ska godkänna förslaget.