Centerpartiet är beredda att gå till extraval för att "visa att extrema partier inte kan ta ansvar". Detta efter att vänsterledaren Jonas Sjöstedt återigen hotat med en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven, efter beskedet att det inte blir något las-avtal.
Det var på fredagseftermiddagen som LO meddelade att man tackar nej till las-avtalet med Svenskt Näringsliv.
— Det är beklagligt att parterna inte kommit överens, men samtidigt är det inte förvånande, säger Jonas Sjöstedt till TT.
TT: Står Vänsterpartiet fast vid det tidigare hotet om att väcka misstroende om regeringen gör lag av las-utredningens förslag?
— Statsministern kan lösa det här genom att dra tillbaka alla tankar om att genomföra lagstiftning om utredningen. Men om regering går vidare med förslaget står vi fast vid att han inte kan vara kvar som statsminister, säger Jonas Sjöstedt.
Balans mellan parterna
Stefan Löfven uppger i en skriftlig kommentar att regeringen vill se en balans mellan parterna:
”Jag har stor respekt för de olika ställningstaganden som meddelats i dag från arbetsmarknadens parter. Regeringens utgångspunkt är att en förändring av anställningsskydd och omställning måste upprätthålla en grundläggande balans mellan parterna samt ha stöd från alla delar av arbetsmarknaden. Regeringen har nu tagit del av parternas besked och kommer nu att analysera läget.”
Inväntar svar
På frågan om hur länge Vänsterpartiet kommer vänta med att väcka misstroende mot Stefan Löfven svarar Sjöstedt att partiet inväntar ett svar från statsministern.
— Nu väntar vi på Löfvens svar, som är det som avgör helt hur vi kommer att agera framöver. Om de drar tillbaka att göra lag av las-utredningens förslag så kan han sitta kvar. Nu avgörs det här av hur Löfven ställer sig. Ska han gå till historien som statsministern som slår sönder den svenska anställningstryggheten?
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Centerpartiet, kallar LO:s beslut för "väldigt beklagligt".
— Det här var en historisk chans för parterna att ta ansvar. Två av parterna tog chansen. En av dem gjorde inte det, sammanfattar han.
Beskedet är nu att utredningen ska bli lag, vilket också står i Januariavtalet. Men innan det kan C-toppen tänka sig att lyssna på PTK och Svenskt Näringsliv.
— Eftersom två av parterna tog ett ansvar och kom överens är vi beredda att lyssna på dem. Vi är skyldiga dem det, säger han.
TT: V hotar med en misstroendeförklaring som i förlängningen kan leda till ett extraval. Hur ser du på det?
— Om man från extremernas sida utnyttjar den här frågan för att skapa kaos och ett extraval, är vi beredda att gå till ett extraval för att visa att extrema partier inte kan ta ansvar, säger Martin Ådahl.
Sabuni beklagar
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni beklagar även hon beskedet från LO.
"Även om parterna inte kommit överens så kommer arbetsrätten nu att moderniseras – för det finns en bred majoritet i riksdagen", skriver hon i en kommentar till TT.
Sabuni säger att man nu bör lyssna på de tekniska synpunkter som kan komma av remissinstanserna, men "att utredningen om en moderniserad arbetsrätt nu ska genomföras är glasklart".
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare säger till TT att de avvaktar med att kommentera tills att Socialdemokraterna hört ifrån samtliga parter, PTK och Svenskt Näringsliv.
(Åsa Johansson/TT)
(Henning Eklund/TT)
(Niklas Svahn/TT)