Så ska Centern sno röster från krisande Socialdemokraterna


Socialdemokraterna har tappat många väljare den senaste tiden visar flera opinionsmätningar. Det råder således en kris i partiet. Enligt Expressen har Centerpartiet tänkt att ta tillfället i akt genom att få över besvikna S-väljare till sitt eget parti.

– Vi har störst möjlighet i alliansen att vinna över socialdemokratiska väljare och det kan vara viktigt för att få ett regeringsskifte till stånd, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet, till tidningen.

Ipsos senaste mätning i maj visar att Socialdemokraterna har ett väljarstöd på 24 procent, vilket är lågt jämfört med vad partiet har haft tidigare. Även i Inizios senaste mätning ligger S på 24,5 procent, vilket innebär ett tapp jämfört med tidigare undersökningar.

Centerpartiet har därför valt att ta fram en särskild valstrategi som går ut på att ta röster från Socialdemokraterna. Framför allt riktar man in sig på norra Sverige där S traditionellt sett har ett starkt fäste, skriver Expressen.

I ett dokument som tidningen har tagit del av står det i syftesbeskrivningen: ”Strategiska insatser för att få väljare i Norrland som är på väg bort från S att välja Centerpartiet.”

SCB:s partisympatiundersökning visar att Socialdemokraterna har tappat väljarstöd i mellersta och övre Norrland mellan hösten 2013 och hösten 2017. Det rör sig om hela fem procentenheter. Och enligt tidningen är det de väljare som C tänker rikta in sig på.

Enligt Arthursson är alltfler socialdemokratiska väljare intresserade av Centerpartiet. I och med att man har starka fästen i Norrland ”så tror vi att vi kan ha en trovärdighet för de som funderar på att rösta på något annat än Socialdemokraterna”.  

Enligt Expressen har också C många frågor som är stora i Norrland som ligger i linje med deras eget parti. Bland annat rör det sig om frågor som vården och vårdköerna, polisbrist och ett eftersatt vägunderhåll.

Men enligt Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, skjuter Centerpartiet sig själva i foten. I och med att C vill sänka skatterna med tiotals miljarder och minska statsbidragen till kommuner och landsting undrar hon retoriskt hur man har tänkt ”att korta vårdköer, öka antalet poliser och underhållet på vägarna med kraftigt minskade anslag”, skriver hon i ett sms till Expressen.

Enlig tidningen kommer Centerpartiets ledare, Annie Lööf, under de kommande månaderna att besöka flera norrländska städer. Samtidigt planerar partiet att föra fram flera förslag på områden som ska göra så att utvecklingsmöjligheterna i Norrland stärks.  

En tidigare undersökning från SCB visar att C gick från 8,2 procent till 10,3 procent mellan november 2016 och maj 2017 i mellersta och övre Norrland.