SMHI utfärdar varningar och risker för i princip hela landet. I norr fortsätter vårfloden att ställa till problem. På andra håll är det torka som innebär risk för bränder.
Det är en färggrann varningskarta som SMHI målar upp. På nästan alla platser i hela Sverige, från norr till söder, varnar myndigheten för någonting, eller uppger att det råder brandrisk.
I Svealand och stora delar av Norrland är det torrt gräs som kan innebära problem.
– Det är det torra fjolårsgräset som är kvar och i och med den torra väderleken så ökar risken för brand, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
"Ta det försiktigt"
I nästan hela Götaland har det färska gräset kommit upp. Där är det i stället i skogarna det är torrt.
– Det kommer att fortsätta att vara torrt i skog och mark och man bör det ta det försiktigt om man exempelvis ska elda. Då kan det vara bra att vända sig till räddningstjänsten i kommunen för att få råd. Det kan vara till och med vara så att det är eldningsförbud, säger Marcus Sjöstedt.
Snabb snösmältning
Från Uppland och Värmland och norrut i landet fortsätter vårfloderna att ställa till problem. Värst är det i Röströmsälven/Näsån i Jämtland, där SMHI utfärdat den allvarligaste varningen, klass 3, något som bara sker i genomsnitt var femtionde år.
– På många håll, framförallt i mellersta Norrland, har det varit rätt mycket snö. Sedan har det också varit kallt ganska länge, och sedan blev det mycket värme och snabb avsmältning, säger Bent Göransson, vakthavande hydrolog.
På vissa håll har kulmen nåtts, men exempelvis Vindelälven och norra delen av Muonioälven stiger fortfarande.
De få platser som det inte varnas för något just nu är Örebro län, norra Västergötland, inre Dalsland, Dalafjällen och Härjedalsfjällen.
(Gustav Sjöholm/TT)